Kuzey Yıldızı Ödülleri aile şirketlerinin ratingi olacak

Kuzey Yıldızı projesine büyük ve orta ölçekli aile işletmeleri ile küçük ölçekli aile işletmeleri başvurabiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Öğücü, aile şirketlerine Kuzey Yıldızı gibi yön gösterecek bir proje geliştirdiklerini, bu kapsamda bu yıl ikinci kez Kuzey Yıldızı Ödülleri düzenlediklerini söyledi. Aile şirketleri için sürdürülebilirlik adına bir rating özelliği taşıyacak bu ödüllere son başvuru tarihi 16 Nisan’a uzatıldı. Öğücü, “Hayalimiz, bu şartları gerçekleştiren şirketlerin kredisinde bir avantaj sağlanması. Bu, şirketlere değer katan bir yolculuk” dedi.

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği’nin sürdürülebilirlik konusundaki çalışmaları desteklemek amacıyla düzenlediği Kuzey Yıldızı Ödülleri iki ayrı kategori değerlendirmesi ile gerçekleşecek. Projeye, büyük ve orta ölçekli aile işletmeleri ile küçük ölçekli aile işletmeleri de başvurabilecek. Aydın Öğücü sürdürülebilirlik yolunda 4 ana başlık belirlediklerini söyledi: Çalışanlar, çevre, toplum ve gelecek nesiller. Bu noktalarda fark yaratabilmenin varolmanın gereği olduğunu söyleyen TAİDER Başkanı hedeflerini şöyle anlattı:

Şirketlerde pek çok belge var ama gerçekte neredeler?

“İhracat yapan şirketler zaten sürdürülebilirlik kriterlerine uymak zorunda. Dünyadaki büyük alıcılar bunu zaten mecbur kılıyor. Biz bu ödül süreci ile kurumlar kendilerini değerlendirsinler istiyoruz. Ellerinde bir dizi belge var ama nerede olduklarını bir görsünler. Eksik yönlerini görsünler. Bütüncül bir yaklaşımla ülke içinde bir benchmark yapma imkanı oluşacak bu ödül sayesinde.” Öğücü ödül sürecinde bir soru cevap aşaması olduğunu, burada alınan yapılan notlamanın şirketlerin sürdürülebilirlik yolculuğunda çok etkili olduğunu vurguladı. Öğücü, “Araştırmalar gösteriyor ki sürdürülebilirlik yönünde etkili adımlar atan şirketler aynı zamanda daha hızlı büyümeyi de sağlayabiliyor. En büyük katma değer birlikte öğrenme süreci” dedi. Büyük ölçekli şirketler ile KOBİ ve orta ölçekli şirketlerin ayrı ayrı değerlendirileceği ödül süreci gelecek neslin aile şirketlerinde sağlıklı bir yapıda konumlandırılıp konumlandırılmadığını da ortaya koyuyor.

Ödül başvuruları 16 Nisan tarihine kadar kuzeyyıldızı@taider. org.tr adresine yapılabiliyor. Kuzey Yıldızı Sürdürülebilirlik Ödülleri 2 Kasım tarihinde İstanbul’da gerçekleşecek olan TAİDER 6. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’nde açıklanacak.

Aile şirketinde ilişki boyutu önemli, 17'nci nesil bile hala not tutuyor

Aydın Öğücü, Türkiye’deki şirketlerin yüzde 95’inin aile şirketi olduğunu vurguladı. Kültürümüzde “kol kırılır yen içinde kalır” dendiğini, insanların hataları paylaşmaktan hoşlanmadığını anlatan Öğücü, bu nedenle ayda bir dışarı kapalı toplantılar düzenlediklerini, bu toplantılarda konuşmacıların aile şirketlerindeki yolculuklarını, başarısızlıklarını, yaşadıkları zorlukları anlattıklarını söyledi. Pratikte insanlara dokunulan noktada, gelecek endişeleri, egolar, korkular işin içine girdiğinde işler önemli ölçüde zorlaşıyor... “Aile şirketlerinde işin en önemli kısmı ilişki boyutu. Örneğin kuzenlerin anlaşamaması, şirketin temelini sarsmamalı” diyen Öğücü kendisini en etkileyen hikayelerin, işin kurucusunu erken yaşta kaybeden yeni nesilin bu plansız değişimde yaşadığı sıkıntılar olduğunu anlattı. En zor dönemin ilk kuşaklarda yaşandığını, dördüncü kuşaktan sonra sistematik kurulduğunu kaydeden Öğücü, “Ama şunu da söylemeliyim; Aile şirketleri global zirvesinde 17’nci nesil bir yöneticiyi görüyorum, hala not alıyor. Demek hala öğrenecek çok şey var” dedi.

TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Öğücü

Bu konularda ilginizi çekebilir