Lale üretiminde yüzde 74'lük artış
Lalenin Türkiye'deki üretimi, son beş yılda yüzde 74,1 arttı.
Lale üretimindeki artışta belediyelerin çevre düzenlemesindeki tercihi etkili olurken, Türkiye'de üretilen laleler başta İran, Türkmenistan ve Azerbaycan olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, geçen yıl 427 bin 913 metrekarelik alanda 41 milyon 324 bin 405 adet lale üretildi. Son beş yılda üretilen toplam lale adedi ise 180 milyon 926 bin 882 adet oldu.
Üretilen lale miktarı 2011 yılında 23 milyon 732 bin 327 adet olarak hesaplanırken, bu rakam 2012'de 23 milyon 703, 2013'te 55 milyon 640 bin 250, 2014'te ise 36 milyon 526 bin 900 adet oldu.
Lale üretimi son beş yılda 74,1'lik artış gösterdi. Lale ekilen alan ise aynı dönemde yüzde 63 artarak 427 bin 913 metrekareye yükseldi.
Lale üretimindeki artışta belediyeler etkili
Asya Lale Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yetgin, yaptığı açıklamada, Konya'nın Karatay ilçesinde 18 yıldır lale üretimini yaptıklarını belirterek, son beş yılda üretim kapasitelerinin yüzde 30 arttığını aktardı.
Yetgin, söz konusu artışın en büyük sebebinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, belediyelerin laleye verdiği önem olduğunu söyledi.
En çok kırmızı, mor, sarı ve Selçuklu tipi lalelerin tercih edildiğini belirten Yetgin, İran, Türkmenistan ve Azerbaycan başta olmak üzere 15 ülkeye lale ihraç ettiklerini kaydetti.
Türkiye'de lale üretimi en çok Konya'da yapılıyor
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Altun ise Türkiye'de lale üretiminin büyük bir kısmının Konya'da yapıldığına dikkati çekerek, bu ili Ankara ve İstanbul'un izlediğini belirtti.
Doğadan toplanan lalelerin ihracının yasak olduğunu vurgulayan Altun, "Ters lale olarak bilinen Fritillaria İmperialis'in ihracatı kotaya tabi, Adıyaman lalesi olarak bilinen Fritillaria Persica'nın ihracatı ise üretimden serbesttir. Dünyadaki lale soğanı üretiminin küçük bir bölümü saksılı süs bitkisi ve dış mekan süslemelerinde kullanılırken büyük bir bölümü kesme çiçek üretimi amacıyla değerlendirilmektedir. Hollanda, dünyada soğanlı ve yumrulu süs bitkileri üretiminde alan bakımından ilk sırada yer almakta, bu ülkeyi sırasıyla İngiltere, Fransa, Çin ve ABD takip etmektedir." ifadelerini kullandı.
Altun, iç pazarda ise pazarın büyük kısmını, marketler ile il ve ilçe belediyelerinin oluşturduğunu aktardı.