Laleli’de yeni rota İran, Afrika ve G.Amerika

Rusya pazarında yüzde 80 daralma yaşayan Laleli piyasası, 2015'i %20'lik küçülme ile kapattı. Sektörde yeni rota İran, Afrika ve Güney Amerika pazarı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ 

BURSA - Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, sektörün yeni sezon koleksiyonlarla alıcılarını beklediğini ifade ederek, İran pazarının Rusya kaynaklı kayıpları karşılayabilecek tek ülke olduğunu söyledi. Eyyüpkoca, diğer alternatif pazarları ise Afrika ve Güney Amerika şeklinde sıraladı. İç piyasada ise karşılıksız çek ve senet protestolarının sıkıntı oluşturduğuna işaret eden Eyyüpkoca, hükümetten çözüm beklediklerini açıkladı.

Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) üyeleri ile bir araya gelen Gıyasettin Eyyüpkoca, Rusya pazarındaki son durumu ve alternatif ihracat pazarlarını değerlendirdi. Eyyüpkoca, Rusya ile alakalı çok sert bir tutumun söz konusu olmadığını belirterek, “Şu ana kadar gönderilen mallar gecikmeli de olsa gidiyor. Jetin ilk düştüğü zamanlarda 15 günlük gecikmeler söz konusu iken bugün bir haftalık gecikmeyle ürünler teslim ediliyor. An itibarı ile Rus halkının yüzde 60 seviyesinde fakirleştiği görülüyor. Rusya ile yapılan ticarette jet düşmeden de düşüş vardı. Öncesinde %60 olan pazar daralması jet düşüşü sonrası yüzde 80’e çıktı. 2014’te Rusya coğrafyasına olan Laleli ticareti 11 milyar dolar civarındayken, 2015’te 6 milyar dolar civarında gerçekleşti. Rusya ile ticaretin eski seviyelere gelmesi için alım gücünün yükselmesi gerek. Bunun için de bölgedeki petrol ve gazın yukarıya doğru ivme göstermesi lazım” dedi. Eyyüpkoca, Rusya’ya farklı kanallardan, başka ülkeler üzerinden ürün gönderiminin söz konusu olmadığının ve olamayacağının da altını çizdi. Sektörü zor bir yılın beklediğini belirten Eyyüpkoca, 2015’i % 20’lik daralma ile kapattıklarını, bu yıl hedef pazarlarla makası kısabileceklerini ifade etti. Eyyüpkoca şunları söyledi: “İkinci yarıya umutlu girmek istiyoruz.Ama geldiğimiz nokta iyi değil. Hedef pazarlarımızda birinci sırada İran var. İran, Rusya’dan sonra mevcut kayıpları karşılayabilecek tek ülke. Ambargonun kalkmasıyla İran yüzünü dünyaya çevirecek. Özellikle Tunus, Fas, Cezayir üçgeninin kendi aralarındaki serbest ticaret anlaşması var. Bu 3 ülke ağırlıklı Afrika pazarında büyük ölçüde pazarlama çalışması yürütebilirsek önemli bir pazara giriş yapmış oluruz. Gana merkezli Batı Afrika pazarıyla da üst seviyede ticaret yapılabilir. Bir diğer pazarımız da Brezilya, Arjantin, Meksika ağırlıklı Güney Amerika. Bu ülkelerde siyasi iradeyi kullanarak vergileri geriye çekebilirsek, bu pazarda da ticaretin yapılabileceğini öngörüyoruz.”

Çek sıkıntısı yadsınamaz bir gerçek 

Eyyüpkoca, iç piyasadaki en büyük sıkıntının karşılıksız çek ve senet protestoları olduğuna dikkati çekerek, “Yeni çek kanunu geliyor. Bu sıkıntı yadsınamaz bir gerçek, hükümetten çözüm bekliyoruz” dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir