Lojistikçilerde temmuz alarmı

1 Temmuz'da özel sektörün elindeki A tipi genel antrepoların görevi yeniden TASİŞ, TCDD gibi devlet kuruluşlarına devredilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Selçuk ONUR

İSTANBUL - Hükümet “1 Temmuz Kabotaj Bayramı”nda yeni bir uygulamaya imza atacak. Gümrük Yönetmeliği’nin 83. maddesinin 4. fıkrası 1 Temmuz’da kaldırılacak ve özel sektörün elindeki A tipi genel antrepoların görevi yeniden TASİŞ, TCDD gibi devlet kuruluşlarına devredilecek. Bu değişiklikle antrepolara ‘geçici depolama statüsünde’ eşya konulması uygulamasına da son verilecek ve artık özel antrepolara ‘geçici depolama hizmeti veremeyeceksiniz’ denecek. Kaçakçılığı daha sıkı denetlemek adına yapıldığı söylenen uygulama, TIR’ların mal boşaltmada sıkıntı çekeçeğini belirten antrepocuların büyük tepkisine neden oldu.

Bir TIR taşıdığı malı 3-5 saatte boşaltırken, bu uygulama ile birlikte mal boşaltma süresinin 2-3 güne çıkacağını söyleyen antrepocular, bunun ihracat ve ithalatı da baltalayacağını belirttiler. Yeni uygulamaya göre, bir TIR’da 10 kişinin malı varsa ve 9’unun antrepo beyannamesi olup, birinin olmaması halinde o malların tamamı antrepolara indirilemeyecek. Bu da zaman kaybını artıracak. Türkiye’de 450 A tipi antrepo bulunuyor. 15-20 kişinin çalıştığı A tipi bir antreponun açılış maliyeti 300 bin dolar. Yani bu uygulama 135 milyon dolarlık yatırıma ve 9 bin çalışana patlayacak.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde