Lüks tüketime 253 milyar euro

Küresel lüks tüketim pazarı geçen yılı 253 milyar euro gelirle kapattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bain & Company'nin "2016 İlkbahar Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu"na göre, küresel lüks tüketim pazarı geçen yılı 253 milyar euro gelirle kapattı

Rapora göre 2020'ye kadar gelirin yüzde 2 ila 3 oranında artışla 280-295 milyar euroya ulaşması bekleniyor. Raporda ayrıca, değişen tüketim alışkanlıklarıyla birlikte hızla büyüyen X ve Y kuşağı harcamalarının lüks pazarına 50 milyon yeni tüketici kazandıracağı belirtildi.

50 milyon yeni tüketici bekleniyor

Küresel lüks mallar endüstrisinin önde gelen danışmanlık şirketi Bain & Company, İtalyan Lüks Mal Üreticileri Federasyonu Fondazione Altagamma işbirliği ile hazırladığı 2016 İlkbahar Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu'na göre lüks harcamalarda Japonya başı çekti, terörizm ve zorlaşan vize işlemleri nedeniyle Avrupa'da ise düşüş gözlendi.  Küresel lüks tüketim pazarı gelirlerinin 2020'ye kadar yüzde 2 ila 3 oranında artarak 280-295 milyar euroya ulaşması beklenirken, değişen tüketim alışkanlıklarıyla birlikte hızla büyüyen X kuşağı harcamaları, Y kuşağının da harcamalarındaki artışla birlikte lüks pazarına 50 milyon yeni tüketici kazandırması öngörülüyor.

ABD lüks pazarı düşüşte

Amerika kıtasında, turizmden ve istikrarsız iç talepten hiç destek görmeyen ABD lüks pazarı düşüş yaşarken, turizm harcamalarındaki canlanma nedeniyle nispeten olumlu bir tablo çizen Latin Amerika’da yerel harcamaların da bu iyileşmede payı olduğu belirtildi. Kanada'nın ise toparlanmaya devam etmesi tahmin ediliyor.

Çin'den güzel günlere dönüş sinyali

Raporda  genel olarak, lüks pazarındaki büyümenin cari kurlarla yüzde 2 düştüğü, sabit kurlarla ise yerinde saymaya devam ettiği ifade edildi. Terörizm ve zorlaşan vize işlemleri nedeniyle Avrupa genelinde yavaşlayan turizm harcamalarının bölgedeki lüks pazarın büyümesini azaltması beklenirken, ülkelerin bütün lüks kategoriler bazında yapacağı yerel harcamalar ile bu açığı telafi edeceği tahmin ediliyor. Özellikle son 3 yıllık düşüşü telafi edecek gibi görünen Çin, yüzde 2'lik büyüme ile eski güzel günlerine dönme sinyalleri verdi. Tayvan istikrarlı bir görünüm çizerken, Hong Kong ve belirli oranda Macau sorun yaşamaya devam edecek. 

Afrika gelecek yılların yükselen yıldızı olmaya aday

 Raporada Asya’nın geri kalanına bakıldığında ise, Singapur hariç güneydoğu Asya, bölge içi turizm ve yerel harcamaların da desteğiyle gayet iyi bir performans sergilediği görülüyor. Çin turizminin Güney Kore'deki lüks harcamaları desteklemeye devam etmesi bekleniyor. Çin hariç  Asya’daki lüks pazarı cari döviz kurları ile yüzde 1 civarında düşerken, sabit kurlarla yüzde 1'lik bir artış yaşıyor. Dünyanın geri kalanı cari döviz kurları ile yüzde 0'lık büyüme ile halihazırda zor bir dönem geçirmekle birlikte, umut vaat eden bir geleceğin sinyallerini veriyor. Orta Doğu, İran'ın güçlü talebine rağmen görece daha durgun bir tablo sergiliyor. Avusturalya’da lüks pazarı sağlıklı duruşuna devam edecek. Buna karşın, Afrika gelecek yılların yükselen yıldızı olmaya aday göründüğü belirtildi.

Bain'in raporuna göre kişisel lüks malları pazarı gelirlerinin 2020’ye kadar yüzde 2 ila 3 oranında artarak 280-295 milyar euroya ulaşması bekleniyor. Buna karşın, raporda bu rakama büyük oranda Çin’deki büyümenin sürekli olması koşuluyla erişileceği ifade ediliyor. Özellikle orta sınıf Çinli tüketicilerin, önümüzdeki dört yıl içinde Amerikalı ve Avrupalı tüketicilerin önüne geçerek, küresel lüks tüketicilerinin yaklaşık yüzde 34’ünü oluşturmaları bekleniyor. Lüks markaların yeniden güven kazanmak amacıyla harcadıkları çaba sayesinde ise olgun pazarlardaki tüketiciler pazarın ileri gitmesine yardımcı olacak. Tüm dünyada daha genç kuşaklar, tüm kişisel lüks ürün kategorilerinde “Baby Boomer” kuşağından daha fazla harcamaya devam edecek. Değişen tüketim alışkanlıkları, neredeyse bütün lüks tüketim büyümesini Çin orta sınıfının oluşturduğu Y kuşağı ve artan X kuşağı harcamaları, lüks pazarına 50 milyon yeni tüketicinin girmesine neden olacak.

Yakın geleceğin lüks pazarını X ve Y kuşakları yönetecek

Y ve X kuşaklarının lüks pazarını önemli ölçüde büyüteceğini söyleyen Serhan Nadir, ”Z kuşağının da katkısıyla 2020’ye kadar küresel lüks pazarının dörtte üçü, bu sözünü ettiğim üç genç kuşak tüketicilerden oluşacak. Bu nedenle, lüks pazarı ne onları, ne de onların içerikten yana zengin ürün ve markalara erişim tercihlerini göz ardı edebilecek durumda değil” dedi. Bain’in raporuna göre, yaştan ve kuşaktan bağımsız olarak hala perakende kanallarına rağbet eden lüks tüketicilerinin, modernleşmeye ve artan havalimanı (%7) ve outlet (%8) satışlarına rağmen perakende satışların 2020 yılına kadar pazarın yaklaşık yüzde 40’ını oluşturacağı tahmin ediliyor. Yıllık yüzde 15’lik büyüme oranı ve her gün bir yenisi eklenen format ve biçimleriyle e-ticaret, geleneksel kanallara oranla hızla avantaj elde ediyor.

Başarılı markalar ‘yerli küresel’ değer önermesini benimseyecek

Gelecek pazar senaryolarının lüks markaların farklı seviyelerdeki stratejik kararları tarafından oluşturulacağını ifade eden Serhan Nadir, “Müşteri stratejileri, markalaşma ve hikaye anlatımı, Omnichannel dağıtım ile fiyatlandırma lüks marka CEO’larının ilk önceliği olurken, en iyi markalar oldukça kaygan bir zemine sahip bu pazarda başarı sağlamak için “yerli küresel” değer önermesini benimseyecek, sınıfının en iyi yeteneklerini ortaya çıkartacak, yetiştirecek ve elinde tutmaya çalışacak.”

Bu konularda ilginizi çekebilir