Madencilikte genelge sıkıntısı

‘Başbakanlık’tan olumsuz geri dönüşlerin izahı yok’ Başbakanlık’ın madencilik sektörüne ilişkin Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ile Orman Bakanlığı’na gönderdiği 2 bin civarında dosyanın önemli bölümü olumsuz sonuçlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA

ANKARA -  Madencilik sektöründe yaşanan ruhsat krizinin çözüldüğü ve Başbakanlık’ta bekleyen dosyaların ilgili bakanlıklara iletildiği yönündeki haberlere rağmen 16 Haziran 2012 tarihli genelgenin yarattığı sıkıntının aşılamadığı ortaya çıktı. Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Kasapoğlu, “Yasaya uygun bir sisteme nasıl oluyor da Başbakanlık’tan olumsuz yanıt geliyor bunun izahı yok” dedi. Başbakanlık’ın çeşitli sektörlerle ilgili 51 bin dosyayı ilgili bakanlıklara göndermesinin ardından madencilik sektörü yine rahat nefes alamadı. 

Başbakanlık, madencilik sektörüne ilişkin Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ile Orman Bakanlığı’na 2 bin civarında dosya gönderdi ancak bunların önemli bir bölümü olumsuz sonuçlandı. Son gelişmeleri DÜNYA’ya değerlendiren İsmet Kasapoğlu, “Yasaya uygun bir sisteme nasıl oluyor da Başbakanlık’tan olumsuz yanıt geliyor bunun izahı yok” dedi. 2012 yılından bu yana Başbakanlık’ta çok fazla başvurunun biriktiğini belirten Kasapoğlu, “Bunların belirli bir bölümü Orman Genel Müdürlüğü’ne dönüş yaptı, bir o kadar da MİGEM’e döndü. Ama bunların içinde müthiş derece retler var. Olacak şey değil. Çünkü Başbakanlık’a gönderilen her izin talebi aslında yasalara uygun. İlgili kurum ‘biz bunu uygun görüyoruz siz ne diyorsunuz?’ anlamında gönderiyor. Zaten yasalara uygun olmasa doğrudan kendisi reddedecek. Böyle bir şeyi izah etmek mümkün değil” diye konuştu. 

1900 civarında dosya gitti sonuçlar genelde olumsuz

Başbakanlık’tan gelen dosyaların önemli bölümünün olumsuz sonuçlandığı ifade eden Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başbakanlık’ta birikmiş dosyalardan Orman Bakanlığı’na 700, MİGEM’e ise 1.200 civarında dönüş oldu. Yasaya uygun bir sisteme nasıl oluyor da Başbakanlık’tan olumsuz yanıt geliyor, izahı yok. Can alıcı olan konu şu; işletme ruhsat döneminde olanlar olumsuz. Arama ruhsat taleplerinden bir tane olumlu dönüş yok. Akıl almıyor. Üstelik bu genelge madenciliği kapsamıyor. Başkanlık’tan birisi MİGEM’e talimat veriyor, ‘göndereceksiniz’ diyor. Başbakan’ın bizzat böyle bir talimat vermesi, tek tek bu başvuruları görmesi beni mutlu eder ama onun da haberi yok. Bunlara bakacak zamanı bile olmaz.” 

‘Madencilik bakanlığı kurulsun, yanlışı anlatsın’ 

“Sorun aynen devam ediyor, genelgenin kaldırılmasına yönelik en ufak bir işaret yok” diyen Kasapoğlu, mart ayı başında gerçekleştirilen Ekonomi Şurası’nda, Madencilik Meclis Başkanı olarak gündeme getirdiği ilk sorunun bu genelge olduğunu anlattı. İkinci başlık olarak maden bakanlığı kurulmasını önerdiğini ifade eden Kasapoğlu, “Bir maden bakanlığı kurulsa tek görevi madenciliği ayakta tutmak olur. Bu genelgenin doğrusunu yanlışını anlatır. Bugün Enerji Bakanı’nın alanı geniş, madenci

Bu konularda ilginizi çekebilir