Maliye'den "250 milyon euro" açıklaması

"Adapazarlı Verso'ya ticari vize çıkmadı, 250 milyon euroluk yeni yatırım kaçtı" haberine ilişkin Maliye Bakanlığı, "Toyota Verso'nun binek otomobili kapsamında olduğu yönünde görüş verildi" açıklamasında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, Toyota Verso isimli aracın yük taşımasında kullanılan bir araç olmadığı, binek otomobili kapsamında olduğu yönünde görüş verildiğini bildirdi.
 
Maliye Bakanlığı, bugün bazı gazetelerde yer alan, "Adapazarlı Verso'ya ticari vize çıkmadı, 250 milyon euroluk yeni yatırım kaçtı" başlıklı habere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
 
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan araçların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan G.T.İ.P. numaralarına göre tanımlandığı belirtilen açıklamada, Karayolları Trafik Kanunu, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu veya Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmeliğinde yer alan tanımların ÖTV kapsamına giren malların tanımlanmasında dikkate alınmasının söz konusu olmadığı kaydedildi. Açıklamada, "Yani, ÖTV Türk Gümrük tarife cetvelindeki G.T.İ.P. numaralarında yer alan mal tanımlarını esas almaktadır" denildi.
 
Açıklamada, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, Toyota Verso isimli aracın belirtilen teknik özellikleri ve fotoğraflarından hareketle, bu aracın yük taşımasında kullanılan bir araç olmadığı, 87.03 tarife pozisyonundaki insan taşımaya mahsus 1 4 koltuklu hatchback görünümünde binek otomobili kapsamında olduğu yönünde görüş verildiği belirtildi. Açıklamada, "Nitekim bu ve benzeri araçların sadece görünümüne bakıldığında bile binek otosu olduğu açıkça görülecektir" ifadesi kullanıldı.
Teknik özellikleri ve görünümleri Toyota Verso isimli araçla benzer mahiyette olan Dacia Logan, Peugeut 5008 ve benzeri araçlar için de Gelir İdaresi Başkanlığı'nın görüşünün aynı yönde olduğu belirtilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
 
"Diğer taraftan söz konusu haberde yer alan Bakanlığımız görüşü nedeniyle ülkemizin milyar dolarlık ihracat gelirinden olduğuna ilişkin ifade gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki, ÖTV Kanununun 5 inci maddesinde, ÖTV;ye tabi olan diğer mallarda olduğu gibi bahse konu araçların ihracat teslimleri de bu vergiden istisnadır. Dolayısıyla bu malların ihracatından ÖTV alınması söz konusu değildir.
 
Uluslararası ekonomik krize bağlı olarak araç satışlarının düşmesi ve satış trendin de oluşan düşme nedeniyle firmaların yatırım kararlarını gözden geçirdiği bir dönemde bu kararların sadece Gelir İdaresi Başkanlığı;nın ÖTV uygulamalarına bağlanması da gerçeği yansıtmamaktadır.
Ayrıca yatırımlar için önemli vergi teşviklerini içeren Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı teşvik paketinin hazırlandığı bu günlerde böyle bir haberin yayımlanması da manidardır."