”Mayın Yasası'nın iptali için dava açacağız”

Öymen, Mayın Yasası'nın amacının, mayınları temizletmek değil, o bölgedeki toprakları bazı firmalara çok uzun vadeli vermek olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ÇANAKKALE - CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Mayın Yasası'nın iptali için Anayasa Mahkemesine dava açacaklarını belirtti.

Onur Öymen, Çanakkale'nin Çan ilçesinde Atatürkçü Düşünce Derneği Çan Şubesince düzenlenen "Dış Politikamız ve Çıkış Yolu" konulu panelde yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarının Türkiye'yi AB'ye sokacağına inanmadığını savundu.

Öymen, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin resmi daveti üzerine bu ülkeye gideceğini, bunun da Talabani'nin Baykal'ın dik duruşuna verdiği önemi gösterdiğini söyledi.

Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesiyle ilgili görüşlerini anlatan Öymen, şunları kaydetti:

"Mayın Yasası'nın iptali için Anayasa Mahkemesine dava açacağız. İsrail Cumhurbaşkanına 'Siz adam öldürmeyi iyi bilirsiniz' diyenler, bugün aynı İsrail'e 'Mayın temizlemesini iyi bilirsiniz' diyor. Bu nasıl bir anlayıştır. Dünyada 55 ülke, topraklarındaki mayını temizletmek için kendi silahlı kuvvetlerini kullanıyor. Bazı ülkeler de bu konuda BM'ye bağlı olan ve kar gütmeyen sivil toplum örgütlerini tercih ediyor. Ancak Türkiye'de yap-işlet-devret modeliyle mayın çıkarılması öngörülüyor."

"Dünyada, bizden başka topraklarını mayından temizletmek karşılığında işletme hakkı veren ülke var mı?" diye soran Öymen, şunları kaydetti:

"Bir ülkenin topraklarındaki mayını temizletmesi için kanun çıkarması gerekmiyor. Ama AK Parti Hükümeti mayınları temizleyen firmaya toprakları 44 yıl işletme hakkını vereceğini söylüyor. Mayından temizlenen topraklarda tarım yapan, bu topraklarda yerleşim birimleri kuran ülkeler var. Ama mayın temizleme karşılığında burayı bir tarımsal işletme olarak veren ülke yok."

Öymen, Mayın Yasası'nın amacının, mayınları temizletmek değil, o bölgedeki toprakları bazı firmalara çok uzun vadeli vermek olduğunu öne sürdü.

Tartışmaların özünü bu konunun oluşturduğunu iddia eden Öymen, "Bu topraklar, orada yaşayan köylülerin atalarının toprağıdır. O toprakları bu köylülere vereceksin, onlar işletecekler, siz de devlet olarak destek sağlayacaksınız. Bizimkiler orada işçi olacakmış, istihdam yaratılacakmış. Yani başkası toprağa sahip olacak, bizim Hasan, Osman, Mehmet de orada işçi, ırgat olacak. Sizin devlet anlayışınız bu mu?" dedi.

Konu tartışıldığı zaman Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendilerini "İsrail karşıtı olmakla" suçladığını belirten Onur Öymen, şunları söyledi:

"Bu ülke Japonya da olsa aynı tepkiyi gösterecektik. Çünkü bizim politikamızın esası, toprakların orada yaşayan insanlara verilmesidir. Bunları anlamak mümkün değil. Hiçbir ülkenin hükümeti kendi geçmişine hakaret etmez. Topraklarımızı yabancılara peşkeş çekmek büyük hata olur. Bunu kamunun gözünden kaçırarak yapıyorlar. Biz bunları söyleyince Başbakan öfkeye kapılıyor. Eleştirilere olağanüstü tepkiler gösteriyor."