MB ağırlıklandırma yöntemini değiştirdi

Reel kesim güven endeksi ile imalat sanayi kapasite kullanım oranı istatistikleri ağırlıklandırma yöntemi değiştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın, iktisadi yönelim istatistikleri, reel kesim güven endeksi ile imalat sanayi kapasite kullanım oranı istatistikleri ağırlıklandırma yöntemi değiştirildi.

Merkez Bankasından yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

“İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi” ile “İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı” istatistiklerinin üretilmesinde ağırlıklandırma aşamalı olarak yapılmaktadır. Bu çerçevede, İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar, birinci aşamada işyerlerinin bir önceki yıldaki ortalama üretimde çalışan sayılarıyla, ikinci aşamada üretim değerleriyle, son aşamada ise katma değer verileriyle ağırlıklandırılmakta ve ağırlıklar her yılın Nisan ayında güncellenmektedir.

17 Nisan 2017 tarihinde yapılan duyuru çerçevesinde, 2017 yılı Nisan ayından itibaren ağırlıklandırmanın her aşamasında anket kapsamındaki işyerlerinin bir önceki yıldaki üretim değerleri kullanılmaya başlanmış ve ilgili seriler 2007 Ocak ayından itibaren revize edilmiştir. Revize edilen seriler ayrıca, “Elektronik Veri Dağıtım Sistemi’nde (EVDS) de yer almaktadır."

Reel kesim güveninde artış sürüyorReel kesim güveninde artış sürüyor

 

Kapasite kullanım oranı Nisan'da yüzde 78,4'e yükseldiKapasite kullanım oranı Nisan'da yüzde 78,4'e yükseldi