MB nihayet hidayete erdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Merkez Bankası nihayet hidayete erdi. İki gün evvel yeterli olmasa bile kredi maliyetlerinin düşmesi ve iç pazarın hareketlenmesi için faizlerde bir indirim yaptı ama yetmez" dedi.

Çağlayan, CNR EXPO'da gerçekleştirilen 49. Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı (AYMOD) ziyaretinde yaptığı konuşmada, göreve geldiğinde tüm sektörlerin ihracat birim kilogram fiyatlarını istediğini belirterek, teknolojinin yoğun kullanılması ve yüksek katma değerin işin içine mutlaka sokulması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin ihracatını 500 milyar dolara çıkarması için ihracat fiyatının 3 doların üzerine çıkartılması gerektiğini ifade eden Çağlayan, şunları söyledi:
"Türkiye'nin her sektörde üretim biçimini, pazarlamasını gözden geçirmesi gerekiyor. Ayakkabı sektörünün 2011'de ortalama ihracat birim kilogram fiyatı 9,9 dolara gelirken, Çin 10,2 dolara satmış. Fiyatımızı bırakın Almanya seviyesine getirmeyi ama hiç değilse bugünkü rakamımızı en az 2-2,5'e katlamamız gerekiyor. Almanya, İtalya ayakkabının içine altın, pırlanta taş da koymuyor. Formula yarışlarına katılan David'e aracının gücünü sordum 850 beygir, 320 kilometre yaptığını söyledi. Baktım ki Türkiye'yi tarif ediyor. Biz de 850 beygirlik ve 320 kilometre hızla gidecek güce sahip bir ülkeyiz. Zaman zaman (Türkiye'nin) önüne fren, takoz koyanlara bakmayın. Bize gaza basmak yakışır."

"Merkez Bankası nihayet hidayete erdi"

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin gaza basması gereken bir dönemde olduğunu anlatarak, şunları dile getirdi:
"Merkez Bankası nihayet hidayete erdi. İki gün evvel yeterli olmasa bile ihracatçımızın, bizlerin her zaman söylemiş olduğu kredi maliyetlerinin düşmesi ve iç pazarın hareketlenmesi için faizlerde bir indirim yaptı ama yetmez. Merkez Bankası bununla herhalde sizleri kandıracağını düşünmüyordur ya da sizler herhalde kanmıyorsunuzdur. Bu konuda taleplerinizi söylemeye devam edeceksiniz. Ben söyleyince, bazı faiz lobisinin taraflarının işine gelmiyor. Onların memnuniyet duymadığında da ben çok memnuniyet duyuyorum. Türkiye bugün yüzde 5 politika faizini bile yüksek olduğu bir ülke olmuştur."
Geçen yıl ihracatın desteği olmasa Türkiye'nin yüzde 2,2 yerine binde 3 büyüyeceğine işaret eden Çağlayan, bu yıl iç pazarı da biraz kontrollü büyüterek ihracat ve iç pazarla beraber "Türkiye'yi tutana aşkolsun" dedirteceklerini kaydetti.
Çağlayan, "Kim ne diyorsa desin, kim şirketlerinin Türkiye'nin gelişen ekonomi ve siyasi istikrarından dolayı marka değeri her gün artmasına rağmen üreticinin moralini bozacak laflar edip, bu ülkede kazandıklarını hak etmeyecek şekilde sözler söylese de Türk iş dünyası sanayicisi onlara inat, çatlasalar da patlasalar da yerli otomobili de yapacağız, helikopterimizi de yapacağız" dedi.
Geçmişte IMF'in önünde "diz çöken" Türkiye'nin IMF'in "diz çöktüğü" bir ülke haline geldiğini vurgulayan Çağlayan, bunlarla övünç duyduğunu dile getirdi.

"Elin hamallığını yapma zamanı geçti"

Çağlayan, bu sektörün, işletme sayısı, istihdam, ihracat ve üretimde Türkiye'nin ekonomisine büyük destek verdiğini belirterek, sektörün gelecek yıllarda 11 ülkenin değil, 111 ülkenin katıldığı uluslararası bir mahiyete dönüşmesini temenni ettiğini ve fuara seve seve destek vereceklerini söyledi.
Türkiye'nin, inovasyon, tasarım, Ar-Ge'yi olmazsa olmazı haline getirmesi gerektiğini ifade eden Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:
"Artık elin hamallığını yapmanın zamanı geçmiştir. Türkiye yeni bir anlayış ve düşünceyle teknolojiyi yoğun kullanarak, markayı, modayı, tasarımı olmazsa olmazı yaparak yoluna devam etmek zorundadır. Türkiye'nin ihracatta geldiği noktayı önemseyen, ancak ihracat kilogram fiyatında daha gitmemiz gereken çok yol olduğunu söyleyen biri olarak, daha yememiz gereken birkaç fırın ekmek var."
Çağlayan, Türkiye'nin geçen yıl mal ve hizmet ihracatında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını anlatarak, "10 yıl önce Türkiye'nin aldığı toplam turisti, artık tek başına Antalya alıyor. Türkiye gerek mal gerek hizmet ihracatında 197 milyar doları yakaladı. Bu 10 yıl evvel Türkiye'nin neredeyse milli geliri demekti" diye konuştu.
Bakan Çağlayan, gelecek 10 yılda Türkiye ekonomisini 3 kat daha büyüteceklerini vurgulayarak, "Dünyanın hiçbir yerinde olmayan ruha sahibiz. Allah bize petrol, doğalgaz, enerji kaynakları vermedi ama öyle bir şey verdi ki dünyanın hiçbir yerinde olmayan, vatanın bölünmez bütünlüğüne bu kadar bağlı, müteşebbis ve bu ruha sahip girişimcileri verdi. Dünyanın hiçbir yerinde Türk işçisi gibi sadakatle çalışan işçi göremezsiniz" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin 2023 ideallerini yakalamak zorunda olduğunu belirten Çağlayan, "Bunu Cumhuriyetimizi kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları için yapmak durumundayız. Onların evlatları olarak yattıkları yerde rahat ettirmek için bunları yapmak zorundayız, yoksa bu bir fantezi değil" dedi.

"Altıncı bölgeye niye gitmiyorsunuz anlayamıyorum"

Çağlayan, Teşvik Yasası ile sağlanan fırsatları aktararak, özellikle emekle yapılan bu sektörün altıncı bölgeye gitmeme nedenini anlayamadığını söyledi.
Çin'den dahi daha iddialı iş gücü maliyeti verdiklerini belirten Çağlayan, ayakkabı sektörünün dış ticaret açığı veren bir sektör olduğunu, yüksek katma değerin mutlaka işin içine sokulması gerektiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan, fuarı gezerek, işletmecilerden bilgi aldı.