”MB'nin kararı piyasaya olumlu yansıyacak”

İTO Başkanı Yalçıntaş, Merkez Bankası'nın dün açıkladığı faiz indirimi kararını son derece isabetli bulduklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Merkez Bankası'nın açıkladığı faiz indiriminin isabetli bir karar olduğunu ve piyasaya olumlu yansıyacağını belirtti.

Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası'nın dün açıkladığı faiz indirimi kararını son derece isabetli bulduklarını ifade ederek, "büyümenin yavaşladığı bir ortamda iç talebin canlandırılmasına öncelik verilmesi doğru bir karar. Karar piyasaya olumlu yansıyacaktır" dedi.

Merkez Bankası'nın borçlanma faizini yüzde 16.25'ten yüzde 15'e düşürürken borç verme faizini de yüzde 18.75'ten yüzde 17.50'ye çektiğini hatırlatan Yalçıntaş, açıklamasında "indirim ekonomide resesyon riskinin bertaraf edilmesine katkı sağlayacağı gibi döviz kurlarının dengeye oturmasına da destek olacaktır" görüşüne yer verdi.

Yalçıntaş, ABD ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerin "şaşırtıcı" faiz indirimleriyle resesyon beklentilerini önlemeye çalıştığı bir ortamda Merkez Bankası'nın da doğru refleksle güven verdiğini vurguladı.

Uluslararası emtia fiyatlarındaki düşüşün tüm hızıyla devam ettiğine de dikkati çeken İTO Başkanı Yalçıntaş, şunları kaydetti:

"Petrolün varil fiyatı dün itibariyle 40 dolar eşiğinin altına inerek 37 doları görmüştür. İç talep daralması ile emtia fiyatlarındaki gerileme enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıyı artıracaktır. Bu dönemde faiz indirimlerinin sürmesini bekliyoruz."