”Mekanik sayacın kartlı sayaçtan bir farkı yok”

İSKİ, 110 bin adet kartlı sayaç takılmış olmasına rağmen iddia edilen 1 milyar 250 milyon dolara tepkili

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), ön ödemeli kartlı sayaç kullanan aboneye satılan suyun metreküp fiyatı ile mekanik sayaç kullanan aboneye satılan suyun metreküp fiyatının aynı olduğunu açıkladı.

İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında Makine Mühendisleri Odası Şube Sekreteri'nin açıklamalarına dayanılarak, İSKİ'nin ön ödemeli elektronik su sayaçları sistemiyle ilgili haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

İlgili haberlerde yer aldığı şekliyle mekanik sayaçlar ile ön ödemeli elektronik su sayaçları arasında ücretlendirme açısından hiçbir fark bulunmadığı belirtilen açıklamada, "Ön ödemeli kartlı sayaç kullanan aboneye satılan suyun metreküp fiyatı ile mekanik sayaç kullanan aboneye satılan suyun metreküp fiyatı aynıdır. Her iki sayaç grubuna uygulanan tarifede, abonenin tabi olduğu tarife grubu esas alınmaktadır" denildi.

Ön ödemeli elektronik su sayaçları sisteminin bir tahakkuk ve tahsilat sistemi olduğu belirtilen açıklamada, sistem sayesinde sayaç okuma, fatura dağıtımı ve borçtan kapama-açma gibi işlemlerin ortadan kalktığı, bu işlemler dolayısıyla oluşan maliyetlerin yok olduğu, bu sebeple sistemin kamu yararını gözeten avantajlı bir sistem olduğu ifade edildi.

Bilgi eksikliği iddiası

Açıklamada, sayaçların takılması, bakımı, sökülmesi ve uygun görülen tip ve model kullanımının 2560 sayılı İSKİ Kuruluş Kanunu'na dayalı olarak hazırlanan Tarifeler Yönetmeliği'ne göre ve abonelerle yapılan karşılıklı abonman sözleşmesi gereğince İSKİ'nin tasarrufunda olduğu vurgulanırken;

"Yukarıda izah ettiğimiz şekilde belirli abone gruplarında toplam yalnızca 110 bin adet ön ödemeli kartlı sayaç takılmış olmasına rağmen 1 milyar 250 milyon dolar gibi yüksek ve anormal bir meblağın hangi hesaba dayanılarak iddia edildiğini anlamak mümkün değildir. Kaldı ki idaremizde denetim yapan kamu görevlileri, sistemin sağladığı avantajlar nedeniyle yukarıda belirttiğimiz abone gruplarında sistemin yaygınlaştırılması hususunda idaremize tavsiyelerde bulunmuştur."denildi.

Basın yayın organlarında yer alan haberlerde ön ödemeli kartlı sayaçların TSE'ye uygun olmadığının belirtildiği anımsatılan açıklamada, Türkiye'deki tüm kamu kuruluşlarının tabi olduğu Kamu İhale Kanunu'na göre TSE belgesine sahip olmayan bir ürünün alınabilmesinin söz konusu olamayacağına işaret edilerek, iddiaların doğru olmadığı ifade edildi.