Memur-Sen, toplu görüşme masasında yetkili konfederasyon oldu

Memur-Sen, 376 bin 355 üyeyle Türkiye Kamu-Sen'i geride bırakarak, yetkili konfederasyon oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Toplu görüşme masasındaki yetkili konfederasyon değişti. Memur-Sen, 376 bin 355 üyeyle Türkiye Kamu-Sen'i geride bırakarak, yetkili konfederasyon oldu.

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Gereğince Kamu Görevlileri Sendikaların Sayıları ve Konfederasyonların Üye Sayılarına İlişkin 2009 Temmuz İstatistikleri Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Üyesi olmayan veya üye bildiriminde bulunmayan sendikalara istatistikte yer verilmedi. Toplam çalışan kamu görevlisi sayısı, bildirimde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının bildirimlerine göre oluşturuldu.

Buna göre, toplam 1 milyon 784 bin 414 memurun, 1 milyon 17 bin 72'si sendikalara üye bulunuyor. Sendikalı memur oranı yüzde 57'ye karşılık geliyor.

Sendikalı memur istatistiklerinin açıklanmasıyla Ağustos ayında yapılacak toplu görüşmelerdeki yetkili konfederasyon ve sendikalar da belli oldu.

Buna göre, 376 bin 355 üye sayısına ulaşarak Türkiye Kamu-Sen'i geride bırakan Memur-Sen, yetkili konfederasyon olarak toplu görüşme masasında memurları temsil etme hakkını kazandı. KESK'in 224 bin 413 üyesi, Türkiye Kamu-Sen'in 375 bin 990 üyesi, BASK'ın 4 bin 976, Hür Kamu-Sen'in 11, Birleşik Kamu-İş'in 20 bin 731, Hak-Sen'in 2 bin 967 üyesi bulunuyor. Herhangi bir konfederasyona bağlı olmayan sendikalar ise 11 bin 629 üyeye sahip.

Toplu görüşmelerde memurları temsil edecek 11 hizmet kolunda yetkili sendikaların 6'sı Türkiye Kamu-Sen'e, 4'ü Memur-Sen'e, 1'i KESK'e bağlı bulunuyor.

Türkiye Kamu-Sen üyesi Türk Büro-Sen, Türk Eğitim-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Enerji-Sen; Memur-Sen üyesi Bem-Bir-Sen, Toç-Bir-Sen, Diyanet-Sen, Sağlık-Sen; KESK'e bağlı Kültür Sanat-Sen hizmet kolları itibariyle memurları toplu görüşme masasında temsil edecek.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hizmet kollarının bütününde yetkiyi elde etme azim ve kararlılığını sürdüreceklerini söyledi.

Gündoğdu, düzenlediği basın toplantısında, Memur-Sen'in 376 bin 355 üye ile "Türkiye'nin en büyük memur sendikaları konfederasyonu olduğunu" ifade ederek, "Bunun gereği olarak sorumluluk ve güven duygusuyla birlikte toplu görüşmeyi, toplu sözleşmeye çevirerek kamu çalışanlarının haklarını korumaya devam edeceğiz" dedi.

Memur-Sen'in yetkili konfederasyon olmasının farkının 2009 toplu görüşmelerinde hissedileceğini anlatan Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Yetkili konfederasyon olmak Memur-Sen açısından kendisini ifade etme söylemi değil, kamu çalışanlarının sorunlarına çözüm üretme hak ve kazanımlarını geliştirme görevini yüklenmektir. Memur-Sen'in öncelikli ve vazgeçilmez hedefi kamu görevlilerinin toplu sözleşme ve grev hakkını sağlamak olacaktır."

Yeni ve sivil bir anayasa

Gündoğdu, "Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenleme olarak isimlendirilen 5918 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun"un Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından "hemen onaylanmasını" beklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızdan ülkemizin demokratikleşmesine ve sivilleşmesine olan katkılarının devam ettirmesini talep ediyoruz. Aslında yaşadığımız sistem ve rejim sorunlarının temelinde mevcut darbe ürünü Anayasanın da olduğu bir gerçektir.

Yeni ve sivil bir anayasa hazırlanmadığı sürece, kapalı kapılar ardından hazırlanan ve kim tarafından hazırlandığı tespit edilemeyen demokrasi karşıtı eylem planlarının gündemi meşgul etmesinden kurtulma şansımız olmayacaktır.

Demokratik cumhuriyet idealinin önündeki engelleri kaldırmak için insanı merkeze alan özgürlükçü, emeği teminat altına alan sivil ya da sivil olmayan ayrımı yapmaksızın hukuk önünde herkesi eşitleyen, yapanın makamına, titrine değil yaptığına bakarak adaleti tesis edecek bir anayasaya ihtiyacımız var."

ÖTV indirimlerinden sermaye sahiplerinin mutlu olduğunu ancak kamu çalışanlarının bu indirimlerden yararlanmadığını anlatan Gündoğdu, bunun önlenmesi için daha önce gündeme getirdikleri ve ekonomi çevrelerince desteklenen "kriz çeki" uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Gündoğdu, bir gazetecinin "Memur-Sen'in hükümet tarafından desteklenen bir sendika olup olmadığı" yönündeki sorusu üzerine, "Memur-Sen'in ve bağlı sendikaların hiçbir kongresinde siyasi müdahale olmaz. Basında böyle bir şey çıkmaz. Memur-sen yöneticilerini Memur-Sen üyeleri seçer, kararları üyelerimiz alır. Sizler bizim hükümet politikalarına karşı duruşumuza bakın. Kuruduğumuz günkü duruşumuz ne ise şimdi de aynı duruştayız" diye konuştu.