Memura teklif ilk 6 ay için yüzde 3.5

Toplu görüşmelerin 4. turunda hükümet, ilk altı ay için yüzde 3.5, ikinci altı ay için yüzde 4 oranında zam önerdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Toplu görüşmelerin 4. turunda, gelecek yılda ilk altı ay için yüzde 3,5, ikinci altı ay için yüzde 4 oranında maaş artışı önerildi.

Görüşmelere katılan konfederasyonların yetkililerinin verdiği bilgiye göre, toplantıya katılan hükümet temsilcileri tarafından gelecek yılın ilk ayında yüzde 3,5 oranında, ikinci altı ayında ise yüzde 4 olmak üzere kümülatif 7,6 maaş artışı önerildi.

Başbakanlık Merkez Bina'daki görüşmeler devam ediyor.

Ayrılan kaynak 5.75 milyar YTL

Maliye Bakanlığı bürokratları geçen toplantıda, gelecek yıl memur maaşlarına yapılacak artışlar için 5 milyar 750 milyon YTL kaynak ayrıldığını ifade etmişlerdi. Kamu İşveren Kurulu, Türkiye Kamu-Sen'in taleplerinin maliyetini 14 milyar 288 milyon YTL, Memur-Sen'in taleplerini ise 23 milyar 136 milyon YTL olarak hesaplamıştı. Konfederasyonlar ise maaş artışı için ayrılan kaynağı yeterli bulmadıklarını ifade etmişlerdi. 

Türkiye Kamu-Sen, en düşük memur maaşının açlık sınırının üzerine çekilmesini istiyor. Konfederasyon bu amaçla gelecek yıl altışar aylık iki dönem halinde taban aylığına yansıyacak şekilde tüm memurlara brüt 100'er, net 75'er YTL olmak üzere toplam net 150 YTL zam yapılmasını, maaş katsayıları ile yan ödeme katsayısının da iki dönem halinde yüzde 5'er artırılmasını talep ediyor. Konfederasyon ayrıca, sendika üyesi memurlara 50 YTL "toplu görüşme ikramiyesi" verilmesini istiyor. 

Akyıldız: Enflasyon değeri olarak ifade edilmesinden rahatsızız

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümetin gelecek yıl memur maaşlarına yapılacak zam konusunda getirdiği teklifin, öngörülen enflasyon değeri olarak ifade edilmesinin kendilerini rahatsız ettiğini söyledi. Akyıldız, "Bu, kamu çalışanlarının ücretlerinin artırılması noktasında beklemediğimiz bir teklif değildir. Ancak bu teklifin orta vadeli plan çerçevesinde öngörülen enflasyon değeri olarak ifade edilmesi bizleri rahatsız etmiştir" dedi.

Enflasyon hedefinin son üç yıldır tutturulamadığını dile getiren Akyıldız, hedefin yüzde 100 ile yüzde 250 arasında değişen oranlarda saptığını savundu.

Akyıldız, kamu çalışanlarına ilişkin beklentilerini ifade ederken, enflasyon hesaplarına dayalı bir ücret artışının olmaması yönündeki taleplerinin sürdüğünü söyledi.

Gündoğdu: Beklentileri kaşılamıyor

 

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin 2009 yılı için öngördüğü artış teklifinin kamu çalışanlarının beklentilerini karşılayacak bir rakam olmadığını söyledi.

Gündoğdu, hükümet tarafından önerilen paketin pazartesi gününden bu yana yukarıya doğru esnetilmesi taleplerini karşılayan bir paket olmadığını söyledi. Kamu çalışanlarına ayrılan bütçenin, pazartesi günü 5 milyar 759 milyon YTL olarak açıklandığını, şimdi ise 51 milyon YTL'lik artışla bütçenin 5 milyar 810 milyon YTL'ye çıkarıldığını belirten Gündoğdu, "Bunun taleplerimizi karşılaması mümkün değil" dedi.

Evren: Sorunları çözmekten uzak

Bu arada KESK Genel Başkanı Sami Evren ise "toplu görüşme süreciyle ilgili kurulan masanın, kamu çalışanlarının sorunlarını çözmekten uzak olduğunu" öne sürdü.

Evren, KESK'in toplu görüşme süreciyle ilgili iş yerlerinde yürüttüğü bilgilendirme faaliyetleri kapsamında Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

"Kamu çalışanlarına ayrılan payın 4. oturumda da arttırılmayacağını" savunan Evren, "bütçenin IMF ve Dünya Bankası'nın denetiminde olduğunu" iddia etti.

Evren, sorunların çözülmesi için 2009 bütçesinde faize ayrılan 6 milyar YTL'nin kamu çalışanlarına bırakılması gerektiğini kaydederek, "Bu durumda kamu çalışanlarının yaşam standardı 2 kat artar" dedi.

Demokratik bütün ülkelerde, sendikaların grev ve toplu sözleşme hakkının bulunduğunu ifade eden Evren, şu görüşleri dile getirdi:

"Kendi irademizle konuşabileceğimiz, sorunlarımızı somut olarak ifade edebileceğimiz ve yaptırım gücü olan bir masanın kurulması gerekiyor. Şu anda kurulan masa, kamu çalışanlarının sorunlarını çözmekten uzaktır. Aynı zamanda da bir demokrasi ayıbıdır. Demokratik hiçbir ülkede bu tür toplu görüşme adı altında böyle bir şey yoktur. Sendika primi diye bir şey yoktur. Bütün bunlar kamu çalışanlarını yanıltan, onların sorunlarını çözmekten uzak, başka polemikler yaratmaya dönük tartışmalardır."

Evren, yarın Milli Müdafaa Caddesi'nden Başbakanlığa yürüyeceklerini de sözlerine ekledi.