Memurların yüzde 83'ü borçlu

Türkiye Kamu-Sen'in anketine göre memurların yüzde 83'ü düzenli borç ödemek zorunda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Kamu-Sen'in "Yaşanan Ekonomik Sıkıntıların Memurlara Yansıması" anketine göre memurların yüzde 83'ü düzenli borç ödemek zorunda olduğunu belirtiyor.

Konfederasyon'dan yapılan yazılı açıklamada, Araştırma Geliştirme Merkezince ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntının memurlara yansımasını ortaya koymak amacıyla bir anket çalışması yapıldığı ifade edildi.

Ankete göre, memurların yüzde 83'ü sürekli borç ödemek zorunda kalıyor. Son 6 yılda düzenli olarak borç ödemek zorunda kaldığını belirten memur sayısında yüzde 53 artış görüldüğü belirtildi.

Düzenli olarak borç ödediğini belirten memurların yüzde 21'i "yalnızca kredi kartı borcum var" derken; yüzde 31'i banka kredisi borcu ödediğini ifade etti. Hem kredi kartı hem de banka kredisi borcu ödemek zorunda olan memurların oranı ise yüzde 48 olarak belirlendi.

Ankete göre, kamu görevlilerinin yüzde 43'ü 1000-1250 TL arasında maaş alıyor. Ancak aylık zorunlu harcamaları 1250 TL'nin üstünde olanların oranı yüzde 70.

Aldığı maaşın zorunlu harcamalarına yetmediğini düşünen memurların oranı yüzde 35 iken, maaşıyla yalnızca zorunlu harcamalarını karşılayabildiğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 58 oldu. Maaşının tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yettiğini belirtenler yüzde 3 'te kalırken, tasarruf yapabilecek derecede maaş alanlar ise toplam kamu görevlilerinin yüzde 4'ünü oluşturuyor.

"Maaşın büyük bölümü kiraya veriliyor"

Ankete göre, kirada oturan kamu görevlilerinin yüzde 15'i, maaşının yarısına yakınını kiraya veriyor. Kirada oturan memurların yüzde 36'sı ise kirası 300 TL'nin altındaki evlerde, elverişsiz şartlarda yaşadığını belirtiyor.

Maaşı, harcamalarına yetmeyen kamu görevlilerinin yüzde 31'i kredi kartına borç yaparak ay sonunu getirdiğini belirtti. Memurların yüzde 11'i ise köydeki yakınlarından gelen kuru gıdalarla ayakta kaldığını ifade etti.

Ankete katılan memurların yüzde 93'ü ekonomik krizin olumsuzluklarını hissettiğini belirtirken, kamu görevlilerinin yüzde 90'ı son bir yıl içinde alım güçlerinin azaldığını dile getirdi. Son bir yıl içinde borçlarının arttığını söyleyen memurların oranı ise yüzde 29 oldu.

Memurların yüzde 33'ü ekonomik krizin etkilerinden korunmak için giyim, ulaşım, telefon; yüzde 22'si de zorunlu gıda harcamalarından kıstığını belirtti.

Ankete katılan kamu görevlilerinin yüzde 64'ü ekonomik krizle ilgili olarak hiçbir tedbir alınmadığını düşünürken; "Tedbirler alınıyor ancak yeterli değil" diyenlerin oranı yüzde 34; "gerekli tüm tedbirler alınmıştır" diyenlerin oranı da yüzde 2 oldu.

Memurların yüzde 49'u ekonomik krizden çıkılması için "yerli üretim desteklenmelidir" görüşünü savunurken, yüzde 44'ü de dar ve sabit gelirliler desteklenerek krizden çıkılabileceğini düşünüyor. "Ekonomik krizde işverenlere destek verilmelidir" diyenlerin oranı yüzde 5; "IMF ile anlaşılmalıdır" diyenlerin oranı ise yüzde 2'de kaldı.

Ankete katılan kamu görevlilerinin yüzde 78'i önümüzdeki dönemde alım gücünün daha da düşeceğini belirtti. Gelecekte alım gücünde değişiklik olmayacağını düşünenlerin oranı yüzde 19; daha iyi olacak diyenlerin oranı ise yüzde 3 oldu.