Mercedes-Benz’in yeni E-Serisi nisanda Türkiye’de

İlk olarak bu yıl başında Detroit Motor Show’da sahne alan ve yeni 2 litrelik dizel motoruyla görücüye çıkan Mercedes-Benz’in yeni E-Serisi nisan ayında Türkiye’de satışa sunulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN  

LİZBON - Mercedes-Benz, yeni E-Serisi otomobillerinin basın tanıtımını Portekiz’in başkenti Lizbon’da iki gün süren bir etkinlikle gerçekleştirdi. 10’uncu nesil E-Serisi otomobiller, tamamen değişen tasarım, sahip oldukları teknolojik özellikler ve yeni dizel motoruyla dikkat çekiyor. 

Nisan ayı itibariyle Türkiye’de satışa sunulacak olan yeni E-Serisi otomobillerin fiyatları ise henüz açıklanmadı. Donanım ve motor seçeneklerine göre farklılıklar gösterse de yeni E-Serisi otomobillerin mevcuttaki E-Serisi’ne yakın fiyatlarla pazarda yer alacağı belirtiliyor. Yeni E-Serisi; giriş, Exclusive, Avantgarde ve AMG isimleri altında 4 farklı konsept ve donanım seviyesiyle sınıfl andırılıyor. 

E 350 E EXCLUSİVE FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

 

2 farklı motor seçeneği 

Yeni seride ilk olarak biri benzinli diğeri dizel iki farklı motor seçeneği sunuluyor. Bunlardan biri E 200, diğeri ise tamamen yeni bir motor olan dört silindirli dizel E 220 d. Bunlara ek olarak ileriki dönemlerde farklı motor seçenekleri ile ürün çeşitliliği artacak. İlk olarak prizden şarj edilebilen hibrit teknolojisine sahip E 350 e motor yeni E-Serisi’ne katılacak. E-Serisi’nde sunulan tüm motorlar ECO Start-Stop özelliği ile yollara çıkacak. Benzinli motorlar Euro 6 emisyon normunu yerine getirirken, OM 654 kodlu yeni dizel motor RDE-Real Driving Emissions kuralları ile gelecekte devreye alınacak normları yerine getiriyor. 

9 kademeli otomatik şanzıman 

Yeni E-Serisi’nin bütün motor seçeneklerinde standart olarak 9G-TRONIC adındaki 9 kademeli otomatik şanzıman kullanılıyor. Hızlı vites değişimleri ile dikkat çeken bu şanzıman, güç gereksiniminin az olduğu zamanlarda motoru düşük devirde tutuyor. Böylece yakıt verimliliğine katkıda bulunulurken, aynı zamanda gürültü seviyesi de azaltılıyor. 

E 220 D AVANTGARDE FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Yeni E-Serisi’nin süspansiyonu standart olarak çelik yaylı yürüyen aksam yapısına sahip. Bu yapıya entegre edilmek üzere üç farklı Direct Control yürüyen aksam da sunuluyor. Buna ek olarak, yeni E-Serisi alternatif olarak “Çok Odacıklı Havalı Süspansiyon” ile donatılabiliyor. Arka aksta 3 adet ve ön aksta iki adet olmak üzere her bir aksta birden fazla hava odacığından oluşan bu sistem, kullanıcıya süspansiyon sertliğini üç kademe olarak ayarlama imkanı tanıyor.

İlk izlenim

Dışı tamamen değişen yeni E-Serisi, Mercedes-Benz’e özgü sedan boyutlarına sadık bir tasarım ortaya koyuyor. 
Aracın iç tasarımında kalite algısı kendisini ortaya koyuyor. İç dizaynda ilk dikkati çeken dev LED ekran oluyor. Aracın giriş seviyesinde ise yine analog göstergeler kullanılıyor. Önemli yeniliklerden biri de direksiyon simidi üzerinde de dokunmatik seçim düğmeleri bulunması. Bu düğmeler LED ekrandaki menüleri direksiyonu bırakmadan yönetmenize imkan veriyor. Orta konsolda çok az sayıda düğme bulunuyor.

E 400 4MATIC AMG LİNE FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Yeni E-Serisi’nde teknolojinin nimetlerinden bir hayli faydalanmış. Bunların hepsini saymak oldukça uzun sürer. Ama, özellikle otonom sürüş sistemi ve aktif güvenlik sistemlerinde getirilen yenilikler, otomatik park sistemi en çok dikkat çeken yenilikler olarak öne çıkıyor.

Sürücünün yükünü hafifletmeye yönelik geliştirilen otonom sürüş sistemi oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Şehir içinde yoğun trafikte bile otomobil sürücüsüne ihtiyaç duymadan dur-kalk yapıp, bir sinyal yardımı ile araç sollayıp, hız limitlerine uyarak kendiliğinden seyrini sürdürüyor. 

Güvenlik konusu ise çok farklı bir boyuta taşınmış durumda. Aracın dört bir yanı sensörlerle çevrilmiş. Bu sensörler sayesinde aniden önünüze çıkan bir araç,  bir insan, yola atlayan bir hayvan olduğunda siz fark etmeseniz veya tepki veremeseniz bile araç 100 km hızda bile olsa keskin bir tepki gösterip olduğu yerde kalıyor. 

Yeni E-Serisi’nde dikkat çeken bir diğer teknolojik özellik ise akıllı park sistemi. Sürücünün içinde bulunduğu esnada bir düğme yardımı ile hiçbir şeye dokunmadan araç, park yerini bulup ister önden ister geri girerek kendisini park edebiliyor. Buna ek olarak, sürücü aracın dışında iken akıllı telefonu yardımı ile otomobili çalıştırıp otoparktan çıkartabiliyor veya park edebiliyor. 

MERCEDES-BENZ E-SERİSİ İÇ DİZAYN FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Yeni dört silindirli dizel motor

Mercedes-Benz, geliştirdiği yeni dört silindirli dizel motor E 220 d ile yeni motor ailesinin ilk adımını attı. Silindir çapı 94 milimetreden 90 milimetreye düşürülen yeni motor, daha kısa ve kompakt boyutlara ulaşmış. Yaklaşık 2 litreye küçültülen hacmine karşın yeni dizel motor 143 kW / 195 PS (beygir) güç üretiyor. Sessiz ve titreşimsiz çalışan bu motor, yakıt verimliliği konusunda da oldukça iddialı. E 220 d’nin ortalama yakıt tüketimi (fabrika verileri) 100 kilometrede 3,9 litre olarak açıklandı. Diğer taraftan bu motor, 102 gr/ km’lik karbondioksit salınım değerine sahip.

Bu konularda ilginizi çekebilir