Merkez Bankası emanetçilik yapıyor

CHP'nin Ekonomik Görünüm Raporu yayınladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP'nin Ekonomik Görünüm Raporu'nda "Merkez Bankası kasasındaki rezervler, dışarıdan alınmış emanet paradan başka bir şey değil" iddiasında bulunuldu.

CHP Basın Biriminden yapılan açıklamaya göre, CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığının, Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın koordinasyonunda hazırladığı "60. Ekonomik Görünüm Raporu"nda mart ayı cari açık verileri, nisan ayı sanayi üretim verileri, şubat ayı iş gücü ve istihdam verileri ile ocak-nisan bütçe performansı değerlendirildi.
Bu yılın ilk üç ayında cari açığın 16 milyar dolar olduğu, sermaye kanalından gelen finansmanın ise 26,6 milyar dolara ulaştığı ifade edilen raporda, Merkez Bankası kasasındaki uluslararası rezervlere eklenen paranın da ilk üç ayda 7 milyar doları bulduğu belirtildi.
Gelen paraların büyük ölçüde "bankaların dışarıdan aldığı krediler" olduğu ileri sürülen rapora göre, "Merkez Bankası kasasındaki rezervler, dışarıdan alınmış emanet paradan başka bir şey değil. Merkez Bankası rezervin sahibi değil emanetçisi konumunda" görüşü savunuldu.
Sermaye hesabından gelen paranın yüzde 73'ünün "kısa vadeli ve spekülatif kaynaklardan" oluştuğu iddia edilen raporda, 2012'nin ilk çeyreğinde bu oranın yüzde 48 olduğu ve "cari açığın finansman kalitesinin hızla bozulduğu" öne sürüldü.
Raporda, Merkez Bankasının faiz indirimini hükümet baskısıyla yaptığı iddiasına da yer verildi.