”Merkez Bankası faiz silahını gereğince kullanacak”

"Finansal Dalgalanmaların Reel Sektöre Etkisi" konulu toplantıya katılmak üzere Antalya'ya gelen Özince, açıklamalarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Faiz silahını Merkez Bankası'nın gereğince kullanacağını düşünüyorum. Ancak dünyada faizler azalmakla beraber, kredi maliyetlerine bunun nasıl yansıyacağını henüz ben göremiyorum" dedi.

"Finansal Dalgalanmaların Reel Sektöre Etkisi" konulu toplantıya katılmak üzere Antalya'ya gelen Ersin Özince, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özgen'i ziyaret etti.

Özince, ziyarette yaptığı konuşmada, kamu bankaları da dahil olmak üzere Antalya'da en fazla şubesi olan bankanın İş Bankası olduğunu belirtti.

Antalya'nın tarım sektörüyle de öne çıktığına değinen Ersin Özince, Antalya'da tarımla ve tarımın ar-ge'siyle ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını vurguladı.

Gerek istihdam, gerek katma değer, gerekse mukayeseli üstünlük açısından tarımın önemli bir yeri olduğunu belirten Özince, ayrıca inşaat sektörü ve temiz enerji yatırımlarının da Antalya'nın gelişiminde önemli rol oynayacağını kaydetti.

"Felaket olur"

Ersin Özince, ziyarette bir gazetecinin, "Türkiye'de faiz oranları sıfırı bulur mu?" şeklindeki sorusuna, "Herhalde felaket olur" diye yanıt verdi.

Türkiye'de faizleri düşürmek için imkanların Merkez Bankası tarafından değerlendirildiğini belirtti.

"Bizde sıkıntı yok"

Ersin Özince, bir gazetecinin, "Bankacılık sisteminde sıkıntı var mı?" şeklindeki sorusuna da, bu konuya en iyi cevabı Merkez Bankası'nın verebileceğini söyledi.

Reel sektörün sıkışması halinde bankaların bir ölçüde etkileneceğini belirten Özince, "Ancak reel sektördeki sıkıntıları da böyle subjektif tanımlarla tanımlamak doğru değil" dedi. Sıkıntısı olanların bunu gidermeye yönelik görüşmeler yapması gerektiğini ifade etti.  İş Bankası'nda hiç bir sıkıntı yok dedi.

Ersin Özince, herkesin iş yapacağı muhataplarını iyi seçmesi gerektiğini kaydetti. Müşterinin bankasını, bankanın müşterisini, iş adamlarının iş yapacağı tarafları daha iyi irdelemesi gerektiğini vurgulayan Özince, burada irdelemeyi abartıp sistemi kilitlememek gerektiğini söyledi.

"Türkiye'nin sermaye piyasası sığ"

Özince, bir gazetecinin kendisinin daha önceki bir açıklamasında Türkiye'de bankacılığın sığ olduğu yönünde görüş bildirdiğini hatırlatarak, bazı bankacıların bu sığlığın krizden bankaların daha az etkilenmesini sağladığı yönünde açıklama yaptığını belirtmesi üzerine de, "Bazı bankacılar ve o tür görüşler, Türkiye İş Bankası'nı ilgilendirmiyor" dedi.

"Turist girişi yüzde 13,3 arttı"

Ziyarette konuşan Antalya TSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özgen, bu yıl Türkiye genelinde turist girişi yüzde 13,3 artarken, Antalya'daki yükselişin yüzde 18,9 olduğuna dikkati çekti.

Kasım ayı itibariyle kapanan şahıs şirketlerinin sayısının Türkiye genelinde yüzde 56 arttığını belirten Özgen, şöyle konuştu:

"İlimizde ise kapanan şahıs işletmesi sayısı kasım ayı itibariyle yüzde 2,2 azalmıştır. Ekim ayı itibariyle bir önceki yıla göre yatırım teşvik belgesi hacmi Türkiye genelinde artmazken, Antalya'da yüzde 100 artış gerçekleşmiştir. Bu çerçevede 2009 yılında ve sonrasında Antalya'nın güçlü bir ekonomik gelişme sağlaması, sektörlerimizin yapısal sorunlarının çözüme kavuşmasına bağlıdır."

Kemal Özgen, konuşmasının ardından ziyareti anısına Ersin Özince'ye plaket verdi.