Merkez'den Hükümet'e mektup

MB, enflasyonda patikadan çıkılması nedeniyle açık mektup gönderdi; mali disiplinin devamına işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Merkez Bankası, 2008 yılı enflasyon hedefinin tutturulamaması nedeniyle, Merkez Bankası Kanunu gereğince hükümete gönderdiği açık mektubu yayımlandı.

Mevcut şokların ekonomiye etkisinin sınırlı kalması için, mali disiplinin sürdürülmesi ve yapısal reform sürecinin güçlendirilmesinin büyük önem taşıdığına vurgu yapıldı.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Erdem Başçı imzalarını taşıyan mektup, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e hitaben yazıldı.

Mektuba göre, 2008 yılının son çeyreğinde, enflasyonu etkileyen unsurlar açısından önemli gelişmeler ortaya çıktı. Finansal kriz küresel durgunluğa dönüşürken, hem iç hem de dış talepte sert bir yavaşlama gözlendi. Bu gelişmelere paralel olarak emtia fiyatları da keskin bir düşüş gösterdi.

Son dönemde küresel büyümeye ilişkin tahminler ardı ardına aşağı yönlü güncellenmekte, buna rağmen risklerin halen aşağı yönlü olduğu ifade edilmekte. Bütün bu gelişmeler 2009 yılı sonunda enflasyonun, hedefin altında gerçekleşme olasılığını artırdı. Bu çerçevede, Merkez Bankası son üç ayda politika faizlerini 375 baz puan indirdi.

Bunun yanında, finansal piyasalarımızın etkin bir şekilde işlemeye devam etmesini sağlamak amacıyla Ekim ayından bu yana bir dizi önlem alındı. Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecek.

Küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizlikler halen yüksek seviyede seyretmekte. Küresel krize karşı ekonomimizin direncini koruması için basiretli bir para politikası gerekli, fakat bu tek başına yeterli değil.

Mevcut şokların ekonomiye etkisinin sınırlı kalması için, mali disiplinin sürdürülmesi ve yapısal reform sürecinin güçlendirilmesi büyük önem taşıyor.

Bu çerçevede, Avrupa Birliği'ne uyum ve yakınsama sürecinin devam ettirilmesi ve programda öngörülen yapısal reformların hayata geçirilmesi konusundaki çabaların sürekliliği önemini koruyor. Özellikle, mali disiplinin kalitesini artırmaya ve verimlilik artışlarının devamlılığını sağlamaya yönelik yapısal reformlar konusundaki gelişmeler gerek makroekonomik istikrar gerekse fiyat istikrarı açısından yakından izleniyor.

"Faiz indirimin miktar ve zamanı enflasyona bağlı"

Öte yandan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bundan sonraki olası faiz indiriminin miktarı ve zamanlamasının enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacağını bildirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 15 Ocak tarihinde yaptığı toplantısının özetini yayımladı.

Toplantı Özetine göre, son dönemde açıklanan veriler 2008 yılının dördüncü çeyreğinde iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın giderek belirginleştiğine işaret ediyor.

Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların önceki tahminlere göre daha uzun bir süre etkili olacağına ilişkin görüşler güçleniyor.

Kurul, dünya ekonomisine ilişkin varsayımlar için uluslararası kuruluşların yakın dönemde açıkladığı öngörülerin temel alınmasının uygun olacağı değerlendirmesinde bulundu. Bu doğrultuda, 2010 yılının başlarından itibaren küresel ekonomide kademeli bir toparlanmanın başlayacağı bir çerçeve esas alındı.

2009 yılında enerji fiyat gelişmelerinin enflasyondaki düşüşe önemli katkı yapacağı tahmin ediliyor. Benzer şekilde, işlenmiş gıda fiyatlarının artış hızının da yavaşlamaya devam etmesi bekleniyor.

Kurul, önümüzdeki aylarda yapılması öngörülen faiz indirimlerinin önemli bir kısmını erkene almanın, finansal koşullardaki ek sıkılaşmanın telafi edilmesine katkıda bulunacağı değerlendirmesinde bulundu. Bununla birlikte, ticari kredi faizlerinin yüksek seviyelerde seyretmeye devam ettiğine dikkati çekildi.

 Kurul, iktisadi faaliyetteki daralmanın firma karlılıkları ve dolayısıyla kredi verme iştahı üzerindeki olumsuz etkisinin altını çizerek, faiz indirimlerine rağmen finansal koşullardaki sıkılığın kısmen devam etme ihtimalinin bulunduğunu belirtti. Bu nedenle Kurul, faiz indirimlerine önümüzdeki aylarda azalan bir hızla devam edilmesinin gerekli olabileceğine işaret etti.

Küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizlikler halen yüksek seviyede seyrediyor.

Kurul, döviz kuru gelişmelerinin tüketici fiyatları üzerindeki kısa dönemli etkisinin, toplam talepteki daralma ve ithalat fiyatlarındaki düşüş nedeniyle geçmiş yıllara kıyasla belirgin olarak daha sınırlı gerçekleştiğine dikkati çekti. Bununla birlikte Kurul üyeleri, orta vadeli etki konusunda net bir değerlendirmede bulunmak için henüz erken olduğunu ifade etti.

Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomi üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecek. Bundan sonraki olası faiz indiriminin miktarı ve zamanlaması enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacak.