Metal sektöründe iş bırakma hazırlığı

Şu ana kadar mesai çıkışı toplanma, yemekhanede çatal - kaşık ile ses çıkarma ve fazla mesaiye kalmama eylemleri ile ilerleyen sürecin önümüzdeki günlerde iş bırakmaya dönüşebileceği sinyali geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİBEL SANCAKLI

İSTANBUL - Metal sektöründe toplu sözleşme sürecinin sonuçsuz kalması sonrası Türk Metal Sendikası birçok fabrikada eylemlilikler başlattı.

Şu ana kadar mesai çıkışı toplanma, yemekhanede çatal-kaşık ile ses çıkarma ve fazla mesaiye kalmama eylemlilikleri ile ilerleyen sürecin önümüzdeki günlerde iş bırakma eylemine dönüşebileceği sinyali geliyor. MESS’in 3 yıllık sözleşme ve ilk 6 ay için yüzde 3.2 zamda ısrarcı olmasının tüm beklentilere son vermesi üzerine başlayan eylemliliklere Mercedes Benz Türk, Arçelik, Ford Otosan gibi büyük ölçekli firmaların da bulunduğu fabrikalardaki işçiler katılıyor.

Konu, sektördeki 180 fabrikayı ilgilendiriyor

1 Aralık tarihinde oturdukları toplu iş sözleşmesinde MESS ile gerçekleştirilen son toplantıda gerekli uzlaşmayı sağlayamadıklarını açıklayan Türk Metal, toplantı sonrasında uyuşmazlık kararı aldıklarını duyurmuştu.

Türk Metal-Sen Türkiye genelinde 180 fabrikada eylem kararı almalarının ardından yaklaşık bir haftadır eylemlerini sürdürüyor. Geçtiğimiz gün toplanan sendika yönetiminin gelecek sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili kararlar alması ve bunu kamuoyuna duyurması bekleniyor. İşçi tarafının beklentileri ile işverenin teklifi arasında önemli farklılıklar olması sürecin iş bırakma eylemliliklerine dönmesi sinyali veriyor.

Sendika ortalama yüzde 40 istedi, işveren kabul etmedi
Geçtiğimiz hafta işçi kanadı, yüzde 38 zam ve artı sosyal yardımlar olmak üzere ortalama yüzde 40’lık zam talebini iletmiş olsa da bu talepleri işveren kanadında karşılık bulamamıştı. MESS’in teklifi ilk 6 aylık dönem için yüzde 3.20 zam anlamına gelirken ücretin yanı sıra sosyal haklar ve parasal sonuç doğuran fazla mesai, gece zammı gibi maddelerde de anlaşma sağlanamamıştı. Dolayısıyla son görüşmeden de sonuç alınamayınca “uyuşmazlık tutanağı” tutulmuştu. Uzlaşmazlığın işveren tarafının tutumundan kaynaklandığı savunulmuştu.