Mevduatta % 60'lık liralaşma hedefi

Merkez Bankası, 2023 yılında uygulanacak para politikasını açıkladı. Liralaşma stratejisi çerçevesi kapsamında 2023 yılının ilk yarısı için mevduatta yüzde 60 hedef koyan Merkez Bankası, Para ve Kur Politikası Metninin ismini ‘Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi’ olarak değiştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Metinde TCMB’nin bütünleşik politika çerçevesi olan liralaşma stratejisinin güçlendirilerek uygulanmaya devam edileceği ifade edildi. Metinde bankaların fonlama, teminat ve kredi kanallarını kullanım imkânlarının liralaşma hedefleri doğrultusunda kalibre edileceği vurgulandı. TL likidite yönetiminde Açık Piyasa İşlemleri (APİ) kanalıyla yapılan fonlamanın payının kademeli bir şekilde artırılacağı ve APİ'nin fonlamanın temel unsuru haline getirileceği ifade edildi.

TCMB'nin metninde TL cinsinden sabit getirili menkul kıymet tesisi uygulamasının 2023 yılında da devam edeceği ifade edildi. TCMB hedefli kredi politikasının makroihtiyati tedbirlerle sürdürüleceğini, zorunlu karşılıklar ile menkul kıymet tesisi uygulamasının parametrelerinde kalibrasyona gidilebileceğini söyledi. Kredi büyümesinin finansal istikrarla uyumlu seyretmesi ve kredilerin iktisadi faaliyetle buluşması hedefi doğrultusunda politika araçlarının, fiyat istikrarı ile finansal istikrarı destekleyecek şekilde kullanılacağı ve üretim potansiyelini artıran ve istihdam ile cari dengeye katkı sağlayan hedefli alanlardaki finansal koşulların destekleneceği belirtildi.

Swap görüşmeleri devam edecek

TCMB'nin metninde devam eden swap anlaşmalarına ilaveten, diğer ülke merkez bankaları ile swap anlaşmalarının imzalanmasına yönelik görüşmelere devam edileceği ifade edildi. 

Hazine ilk çeyrekte 142,5 milyar lira borçlanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ocak-mart dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre Hazine, söz konusu dönemde 120,7 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 142,5 milyar liralık iç borçlanma gerçekleştirecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir