Milli gelir üç kat büyüyünce kişisel bankacılık iştahı arttı
Son 10 yılda kişi başına düşen gelirin 3 kat arttığını ve kişisel bankacılık iştahının yükseldiğini belirten Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, bankanın bu segmentte yüzde 30 büyüme hedefi olduğunu belirtti.
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
İSTANBUL - Son 10 yılda kişi başına düşen mili gelirin 3 kat arttığını belirten Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, aylık kazancı 4 bin liranın üzerinde olan Kişisel Bankacılık segmentinin artık daha fazla tasarruf ve yatırım arayışında olduğunu söyledi.
Bu segmentteki canlılığın rekabete de yansıdığını ifade eden Cemalcılar, Yapı Kredi olarak kişisel bankacılıkta bu yıl yüzde 25-30 büyümeyi ve müşteri sayısını da yüzde 15 artırmayı planladıklarını açıkladı. 1999 yılında kişisel bankacılık yapmaya başlayan bankanın, 800 şubesinde 3 bin 600 perakende satış elemanı bulunuyor.
Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, kişisel bankacılıkta müşteri sayılarının 400 bin, bu müşterilerinin varlık büyüklüğünün ise 14 milyar TL olduğunu belirterek, “2012 yılında varlık büyüklüğümüzü yüzde 25-30 büyütmeyi hedefliyoruz. Geçtiğimiz yılki büyüme rakamımız da bu civardaydı. Müşteri sayımızı ise yüzde 15 artırmayı planlıyoruz” dedi. Türkiye’de 3 milyon kişisel bankacılık Müşteri olduğunu tahmin eden Cemalcılar, Yapı Kredi’nin toplam 6 milyon müşterisi olduğunu dile getirdi.
Sabit getirili enstrüman tercih ediliyor
Bankanın kişisel bankacılık müşteri kriterleri hakkında bilgi veren Cemalcılar, 50 bin TL’nin altında varlığa sahip, 70 bin TL’nin üstü 400 bin TL’nin altında mortgage, 25 bin TL’nin üzerinde 400 bin TL’nin altında taşıtı, 4 bin TL’nin üstünde 20 bin TL’nin altında net geliri olan veya 5 bin TL kredi kartı harcaması olan müşterilerin kişisel bankacılık müşterisi olduğunu kaydetti. Banka bu kriterlere uyan, kişisel bankacılık müşterisi veya müşteri olmayan 1000 kişiye anket düzenledi.
‘Müşteri Yatırım Eğilimleri’ araştırmasına göre, sabit getirili enstrümanların en çok tercih edilen tasarruf aracı olduğu, altının ise hâlâ en gözde yatırım aracı olduğu ortaya çıkıyor. Kişilerin olası ek kaynak bulmaları durumunda ise parayı gayrimenkula yatırmak istedikleri görülüyor. Ayrıca, Ege Bölgesi’nde ikamet eden kişilerin diğer bölgelerdeki katılımcılara kıyasla riskli ürünlere eğilimleri daha fazla olduğu gözleniyor.
Altın mevduatı 15 tona çıktı
Türkiye’de 140 ton altın mevduatı olduğunun tahmin edildiğini belirten Cemalcılar, Yapı Kredi Bankası’nın ise altın mevduatının 1.5 yılda 3 kat artarak 15 tona çıktığını ifade etti. Ankete katılanların yüzde 56’sı altını, yüzde 37’si yatırım fonlarını, yüzde 36’sı ise hisse senedini yatırım aracı olarak seçerken , yatırım fonları ve vadeli mevduatı kadınlar ve yaşlılar, hisse senedini erkekler ve orta yaşlılar, altını ise gençler tercih etti. Altına en fazla Güneydoğu, Doğu ve Karedeniz bölgesinde yatırım yapılıyor.
14 bin yerleşik yabancıya özel hizmet
Kişisel bankacılık müşterine sundukları avantajlardan bahseden Cemalcılar, kişisel özel portföy yönetmeni, VIP line ile çağrı merkezinde öncelik gibi avantajlar sunduklarını dile getirdi. Cemalcılar, ayrıca Türkiye’de yerleşik yabancılara da özel bankacılık hizmeti sunduklarını söyleyerek, bu konuda şunları söyledi: “2010 yılında bu hizmeti vermeye başladık. Türkiye’de yaşayan Almanlar, Ruslara Kuşadası, Alanya, Beyoğlu olmak üzere toplam 10 şubede özel hizmet sunuyoruz. Bu ağımızı yaygınlaştıracağız. Bu alanda toplam 14 bin müşterimiz bulunuyor.”