Milli Piyango'da 'özelleştirme' süreci resmen başladı

4 yıldır beklenen özelleştirme, 10 yıllık lisans devriyle mümkün olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Şans oyunlarının lisans verilmesi suretiyle, 10 yıl süreyle özelleştirilmesine ilişkin duyuru, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Özelleştirme çalışmalarına 2003 yılında başlanan Milli Piyango'nun ihalesiyle ilgilenen pek çok yerli ve yabancı şirket bulunuyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) duyurusuna göre karşılığı nakit olmak üzere, planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü'ne (İdare) ait olan piyango, hemen kazan ve sayısal oyunlar ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek olan benzer şans oyunlarını içeren lisans, bir bütün olarak verilmek suretiyle özelleştirilecek.

İhale, kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek.

Ancak komisyon tarafından gerekli görüldüğü takdirde ihale, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek.

Tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek

Sadece tüzel kişiler ile ortak girişim gruplarının katılabileceği ihalede gizlilik anlaşması imzalanması, şans oyunlarının lisans verilmesi suretiyle özelleştirilmesi hakkında hazırlanan tanıtım ve ihale dokümanı alınması ve ön yeterlik kriterlerinin karşılanması şartı getirildi.

Ön yeterlik başvurusunda bulunmak isteyen tüzel kişi ve ortak girişim grupları en geç 15 Ocak 2009 Perşembe günü saat 16.00'ya kadar ÖİB'na başvuracaklar.

Söz konusu ihalede teklif  sahiplerinden ihaleye katılabilmek için 20 milyon ABD doları tutarında geçici teminat bedeli alınacak.

Teklifler, ihale dokümanı kapsamında verilecek olan idari şartname ve eki teknik şartnamede belirtilen hususlar dikkate alınarak, en geç 27 Şubat 2009 Cuma günü saat 16.00'ya kadar ÖİB'na elden teslim edilecek.

Özelleştirme ile ilgilenen yerli ve yabancı şirketler

Edinilen bilgiye göre, Milli Piyango İdaresi'nin özelleştirilmesi ile ilgilenen şirketler arasında, "GTech- Lottomatica (İtalya-ABD), Cirsa (İspanya), Essnet-Tattersall's (İsveç-Avustralya), Scientific Games (ABD), Camelot (İngiltere), Opap (Yunanistan), Intralot (Yunanistan), Pan Malassian (Malezya), Austrian Lotteries (Avusturya) ve Sisal (İtalya)" bulunuyor.

Söz konusu özelleştirmeyle ilgilenen yerli gruplar arasında ise Doğuş, Alarko, Koç Holding, Doğan Grubu, Çukurova Grubu ve İş Yatırım bulunuyor.

Türkiye'de karşılığı nakit olmak üzere, şans oyunlarını planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkına sahip olan Milli Piyango'nun özelleştirme çalışmalarına 2003 yılında Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla başlanmıştı.