Milyonlarca euro içeride kaldı
Alınan tedbirler sayesinde 785 laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşunun sağladığı rapor ve sertifikaların uluslararası geçerliliği devam ediyor.
ANKARA - Türk Akreditasyon Kurumu'nun (TÜRKAK) Avrupa Akreditasyon Kurumu ile yaptığı anlaşmanın sürdürülebilirliği için yapılan denetimde, anlaşmanın askıya alınmasına neden olacak 33 bulgunun tespit edildiği ancak alınan tedbirler sayesinde bu bulguların giderildiği belirtildi.
Bu sayede Türkiye'deki 785 laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşunun sağladığı rapor ve sertifikaların uluslararası geçerliliğinin devam ettiği bildirildi.
Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, TÜRKAK'ın Avrupa Akreditasyon Birliği ile yapmış olduğu Çok Taraflı Tanıma Anlaşması'nın sürdürülebilirliği amacıyla 4-9 Mart'ta Avrupa Akreditasyon Birliği Denetçileri denetim yaptı. Bu denetim sonucunda anlaşmanın askıya alınmasına neden olacak 33 bulgu tespit edildi.
Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ile geçen yıl AB Bakanlığı ile ilişkilendirilen TÜRKAK'a yönelik bu bulguların giderilmesi amacıyla çalışma yürütüldü. Kuruluş kanunu değişen TÜRKAK'ta alınan tedbirler sayesinde Avrupa Akreditasyon Birliği'nin 24-25 Nisan'da Estonya'nın başkenti Talinn'de gerçekleştirilen toplantısında, TÜRKAK'ın tüm bulguları karşıladığı teyit edildi ve Çok Taraflı Tanıma Anlaşması'nın devamına karar verildi.
"Her yıl 15 milyon euro yurt dışına gidecekti"
TÜRKAK'ın dünya üzerindeki akreditasyonu ve kredibilitesinin teyit edildiği belirtilen AB Bakanlığı açıklamasında, "Gerekli tedbirler alınmamış ve karar ülkemizin aleyhine çıkmış olsaydı toplamda 785 adet laboratuvarımız, muayene ve belgelendirme kuruluşlarımızın sağladığı rapor ve sertifikaların uluslararası geçerliliği kalmayacaktı. Bu kuruluşların her yıl ödemek zorunda oldukları 15 milyon euro, yurt dışı akreditasyon kuruluşlarına gidecekti. Ayrıca, uygunluk belgesini kullanmak zorunda olan binlerce ihracatçımız ve Avrupa Birliği'ne yapılan yıllık ortalama 60 milyar euroluk ihracatımız bu gelişmelerden olumsuz etkilenecekti" denildi.
Açıklamada, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın yoğun girişimleri neticesinde karar Türkiye'nin lehine çıkmıştır. Böylece bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da uygunluk değerlendirme kuruluşları TÜRKAK'tan akredite olmaya devam edecek ve ihracatımızda herhangi bir olumsuz gelişme olmayacaktır. Her alanda olduğu gibi akreditasyon alanında da hükümetimizin attığı adımlar Avrupa'da da övgüyle söz edilmektedir" ifadesi yer aldı.