Mısır ekonomi yönetimi, Türk yatırımcıya güven turunda

Türk işadamlarının ‘Mısır’a dair kaygılarını, ülkenin ekonomi yönetimi düzenlediği görüşme trafiği ile azaltmaya çalışıyor. Şimdilerde yatırımcıların en büyük kaygısı, ülkede yaşanan sıkıntı nedeniyle çalıştıracak işçi bulamamak...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER / Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Mısır ve Türk hükümeti arasında siyasi arenada yükselen tansiyon iş dünyasında düşme eğilimine girdi. Var olan yatırımlara güvence sağlamak ve yeni yatırımların önünü açmak adına şimdiye kadar destek gördüklerini belirten Türk işadamlarının en büyük sorunu ise ülkedeki olağanüstü hal nedeniyle çalıştırılacak işçi bulamamak… Mısırlı taahhüt şirketleri ve ekonomi yönetimi, yatırım kararında geri adım atmayan Türk işadamlarının güvenini kazanmış görünüyor.

Mısır ‘yatırımlara devam edin’ mesajı veriyor

Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Eroğlu, yeni yönetimin şimdiye kadar ‘yatırım yapanlar gitsin’ gibi bir yaklaşımda olmadığını belirtti. “Yatırımların devam etmesi için görüşüyorlar. Bizim içimizin de nispeten rahat olması bu görüşmelerin sürüyor olması. Bize de siz yatırım yapmışsınız gidin demiyorlar, yatırımcıyı koruyorlar” diyen Eroğlu, belirsizliğin ise sürdüğünü kaydetti. Henüz işletmelerde büyük sorunlar görülmediğini ifade eden Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendi aralarında çatışma olmadığı, iç savaşa sürüklenmediği sürece işletmelerde büyük sorunlar görülmez ama nereye gideceğini kimse bilmiyor. Türk işadamları için belirsizlik sürüyor. Gelinen noktayı hepimiz seyrediyoruz, kaygılıyız. Otorite boşluğu sonrası, şimdi inanılmaz bir sıkıyönetim var. İnsanlar itaatsizlik etmeye de korkuyorlar. Tekstil sektöründe en büyük yatırım yapan biziz, biz de bekliyoruz. Sokağa çıkma yasağı başladığında limanları kapattılar, ürün sevkiyatı zorlaşmıştı ama şimdi normale döndü.”

'Mısır halkı boykot çağrısına uymaz'

Mısır’da yapılan boykot çağrılarının ise inandırıcı olmadığını anlatan Eroğlu, “Mısır halkı Türkleri seven bir millet. Yukarda konuşulanlarla halkın içinde görülenler birbiriyle uyuşmayabiliyor. Bir inanç birliği var, çok fazla benzerlikler var. Bir boykot çağrısı olsa bile halkın yüzde 80’inin bu çağrıya uyacağını sanmıyorum” dedi.

Türk üreticiler çalıştıracak işçi bulmakta zorlanıyor

Yıl sonunda Mısır’da açacakları fabrika öncesi, Mısır’daki taahhüt şirketiyle anlaştıklarını; bu anlamda bir sorun yalamadıklarını söyleyen Elvan Gıda Genel Müdürü Hidayet Kadiroğlu, çalıştıracak işçi bulma konusunda kaygılı olduklarını ifade etti. “Bir fiil üretim yapan Türk şirketlerinde işçi çalıştırmalarıyla ilgili durağanlıklar yaşadıklarını duyduk. Ocak ayından sonra üretime başlamamızla işçi temininde sıkıntı yaşamaktan endişe ediyoruz” diyen Kadiroğlu, “Fabrika kurulum aşamasındayız, henüz işçi çalıştırmıyoruz. Bu yüzden bizim orada taahhüt şirketleriyle işimiz var. Henüz onlarla da bir aksama yok. Yılsonuna kadar inşaatımızı ve makineleri kurulu olarak teslim edecekler. Şu an için olağanüstü hal olduğundan mesai saatlerinde giriş-çıkışlardan dolayı işçi kaynaklı problem yaşayabileceğimizi düşünüyoruz. Ancak satış anlamında öncelikli hedefimiz Afrika birliği ülkelerine mal satmak olduğu için onlara pazarımız hazır. İhracat anlamında bir sıkıntımız yok” diye konuştu.

 

Ro-Ro hattındaki sıkıntılar bitti, seferler sorunsuz yapılıyor

Mısır'daki olaylar nedeniyle Türkiye ile Mısır arası Ro-Ro seferlerinde de büyük sıkıntı yaşanmıştı. Yüzlerce Türk TIR'ı limanlarda mahsur kalırken, Mısır'a taşıma yapan bir Türk Ro-Ro şirketi yaşadığı sıkıntılardan dolayı seferlerini durdurmak zorunda kaldı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Genel Müdürü Mine Kaya, Mısır'a yönelik Ro-Ro taşımalarında bir sıkıntı kalmadığını, UN Ro-Ro şirketinin ülkeye haftada iki düzenli sefer yaptığını söyledi. Mısır'da Ro-Ro'dan inen TIR konvoylarının rotalarına devam ettiklerini ve bir sorunla karşılaşmadığını da ifade eden Kaya ayrıca, Mısır'a alternatif olarak düşünülen Süveyş Kanalı'nın kullanılmasına gerek kalamadığını belirtti.

 

Darbeye rağmen en büyük pazar halen Mısır

Ağustos ayında otomotiv ile hazır giyim ve konfeksiyon ihracatını geride bırakarak 1 milyar 451 milyon dolarla en fazla ihracat yapan sektör olan kimya, en fazla ihracatını Mısır'a yaptı. Darbeye rağmen en büyük pazar halen Mısır olduğunu söyleyen İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Mısır'dan sonra en fazla ihracatı Malta, Irak, Hollanda, ABD, Almanya, İran, Rusya, Azerbaycan-Nahcivan ve İtalya’ya yaptıklarını kaydetti. Akyüz, Avrupa’daki iyileşmenin kimya sektörüne olumlu bir yansıması olduğuna da dikkat çekti.