”Mısırda teşekkür mektupları alıyoruz”

Eker, mısır için müdahale alım fiyatı konusunda açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, dün açıklanan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) mısır için müdahale alım fiyatı konusunda üreticilerden ve ziraat odalarından teşekkür mektupları geldiğini bildirirken, fındık fiyatları konusunda da Ofis'in kısa süre içinde bir açıklama yapacağını bildirdi. 

Suudi Arabistan Tarım Bakanı Fahad A. Balghunaim'in ziyareti sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eker, "fındık fiyatlarının açıklanmasının geç kaldığı" yönündeki soru üzerine, "Geç kalıp kalmama konusunda ölçü ne? Her senenin şartları ayrı. Her ürünün piyasası var, rekolte tahmini var. İç ve dış piyasa şartları birlikte değerlendiriliyor. TMO, en kısa süre içinde bu açıklamaları yapar" dedi. 

"Fındık fiyatlarını kimin açıklayacağı" yönündeki bir soruya da Bakan Eker, "Kimin açıklaması gerekiyorsa o açıklar. Sayın Başbakan takdir ederse kendi açıklar. Bize talimat verirse biz açıklarız" diye yanıt verdi. 

Dün açıklanan mısır alım fiyatı konusunda da kendilerine hem ziraat odalarından hem üreticilerden teşekkür mektupları geldiğini belirten Bakan Eker, mısırın ton maliyetinin 316 YTL olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: 

"Piyasada mısırın tonu 380 YTL'den satılıyordu. Biz, 430 YTL'si müdahale alım fiyatı 40 YTL'si prim olmak üzere 470 YTL fiyat ile çiftçiyi destekliyoruz. Maliyeti 316 YTL. Maliyete göre oldukça iyi bir fiyat. Üreticilerden, ziraat odalarından teşekkür mektupları geliyor." 

"Yasalarda öngörülen kontroller uygulanıyor"

"Rusya'ya ihracat için güvenilir çiftçi arandığı" yönündeki bir soru üzerine de Bakan Eker, üründe izlenebilirliği sağlamak üzere sistem oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Gıda güvenliği açısından gıdaların izlenebilirliğinin sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Bakan Eker, kayıtlı üretim yapan çiftçilere "güvenilir çiftçi sertifikası" verileceğini belirtirken, "Bundan diğerlerin güvensiz olduğu anlamı çıkarılmasın. İzlenebilirliği sağlamaya yönelik bir üretim sistemi kurmaya çalışıyoruz. Ona sertifika veriyoruz. Ürünlerinin sağlıklı olduğuna dair sertifikalandırıyoruz. Bunlara da yasalarda öngörülen kontroller uygulanıyor" dedi. 

"Kültür balıkçılığı turizmin karşısında değil"

Bakan Eker, "mevzuata uymayan 191 balık çiftliğinin kapatılmasına ilişkin karara rağmen bu çiftliklerin kapatılmadığı" yönündeki soru üzerine, kanunların öngördüğü bir şeye kimsenin karşı koyamayacağını söyledi. Kültür balıkçılığının turizmin karşısında olmadığını, iki sektörün birbirinin tamamlayıcısı olması gerektiğini anlatan Bakan Eker, şöyle devam etti: 

"Ancak, balık çiftliklerinin çevre standartlarına uymasını sağlamak zorundayız. Hükümet bu yönde uygulamalar yapıyor. Balıkçılıkta büyük gelişmeler oldu. 2002'de 60-65 bin ton olan üretim, 140 bin tona çıktı. AB'nin çipura ve levrek pazarında, Türkiye 3. ülke durumunda. İstihdam yaratıyor, döviz kazandırıyor. Bu sektörden neden rahatsız olalım."  Balık çiftliklerinin kurulabileceği alanlar hakkında düzenleme yapıldığını ve bu alanların niteliklerinin belirlendiğini hatırlatan Bakan Eker, kuralları ihlal eden varsa, yasaların belirlediği ölçüde mücadelesinin yapıldığını vurguladı. İzin verilen balık çiftliklerinin bu standartları taşıdığını ifade eden Bakan Eker, "Bunun dışında olanlar varsa gerekli tedbirler alınır. Kapatılması gereken balık çiftlikleri kapatılıyor" dedi.