Mitschek: Nabucco yeni paydaşlara açık

Nabucco International Genel Müdürü Mitschek, Hazar Bölgesi ve Kafkaslar'daki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Nabucco Projesiyle ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Nabucco International Genel Müdürü Reinhard Mitschek, Nabucco projesinin, yeni paydaşlara, hissedarlara ve işbirliğine açık olduğunu bildirdi.
 
Türkiye Petrol Jeologları Birliği ile Jeofizik Mühendisleri Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen 11. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı'nın "Enerji Arz Güvenliği: Sınır Ötesi Projeler" oturumunda konuşan Nabucco International Genel Müdürü Reinhard Mitschek, Hazar Bölgesi ve Kafkaslar'daki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Nabucco Projesiyle ilgili gelişmeleri anlattı.
 
Projenin mühendislik çalışmalarının Türkiye ve Avrupa'da yüzde 80 seviyesinde tamamlandığını kaydeden Mitschek, bu yaz mühendislik tasarımının sona ermesini beklediklerini, çevresel etki değerlendirmesi başvurularının da yapıldığını söyledi.
 
Projenin gerçekleştirilmesi için yapılan 50 yıllık süreyi kapsayan hükümetlerarası anlaşmaların çok önemli olduğunu anlatan Mitschek, Türkiye'nin ve Avrupa'nın hızla artan doğalgaz tüketimi göz önüne alındığı zaman projenin en önemli gaz projelerinden biri olduğunu bildirdi.
 
Nabucco'nun Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesine karşı olan bir proje olmadığını da ifade eden Mitschek, "Nabucco ve TANAP arasında tüm paydaşlara yönelik en iyi çözümü bulmamız gerekiyor" dedi.
 
TANAP'ın Türkiye ve Azerbaycan'ı kapsadığını, 20-30 milyar metreküplük bir kapasiteye yönelik olduğunu ve projede şu anda herhangi bir yatırım kararı bulunmadığını kaydeden Reinhard Mitschek, oysa Nabucco'nun Şahdeniz konsorsiyumu ile çok yakın bağlantıları ve daha geniş coğrafyadan gaz alma imkanına sahip bir proje olduğunu vurguladı. Mitschek, "Azerbaycan'da, Irak'ta, Türkmenistan'da çok fazla gaz var. Karadeniz'de ve Akdeniz'de yeni keşifler var. Nabucco gelecekte bunları da dikkate alarak işlemlerini sürdürecektir" dedi.
 
Nabucco'nun yeni paydaşlara, hissedarlara ve projelerde işbirliğine açık olduğunu kaydeden Mitschek, "Bu kombinasyon sağlanabilirse ve bunun sonucunda daha iyi sonuçlar elde edilirse projemizi yeni bir iş planı ile değerlendirebiliriz" dedi. Projede önümüzdeki dönem kapasite pazarlama sürecinin paylaşacağını bildiren Mitschek, "İlk gaz taşıma anlaşmalarımızı yapacağız ve inşaatına başlayacağız" dedi.
 
Alman enerji şirketi ve Nabucco ortağı RWE'nin İş Geliştirme Direktörü Jeremy Ellis de Nabucco'nun sadece bir arz hattı değil, talep hattı olarak da işlem yapacağı ve AB için çok önemli bir hat olacağını söyledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir