MKEK ile TCDD 'Monoblok Teker Üretimi' için imza attı
Bakan Yıldırım, Kırıkkale'de yapılacak monoblok tren tekeri üretiminin Türkiye'ye döviz kazandıracağını belirtti
KIRIKKALE - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kırıkkale'de yapılacak monoblok tren tekeri üretiminin Türkiye'ye döviz kazandıracağını belirterek, "Bu, 100 milyon avroluk bir tasarruf anlamına geliyor" dedi.
Milli Savunma Bakanı Gönül ve Ulaştırma Binali Yıldırım, MKEK ile TCDD Genel Müdürlüğü arasında "Monoblok Teker Üretimi Protokolü"nün imzalanması dolayısıyla Kırıkkale'ye geldi. Yıldırım, "TCDD'nin tarihinde ilk defa" kendi kuruluşları dışında doğrudan iş yaptıracağı bir kurumla işbirliği yaptığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu, TCDD tarihinde bir ilktir. Bu, MKEK'ye verdiğimiz önemin göstergesidir. Bu kuruluş çağın şartlarına göre kendisini yenilemesini bilmiş, savunma sanayinin yanı sıra sivil ihtiyaçları da karşılayacak şekilde entegre olmuştur. Şimdi monoblok teker imalatıyla birlikte ürün yelpazesine yeni bir kalemi daha ilave etmiş oluyoruz.
Her şeyi kendimiz yapalım, demiyorum. Her şeyi yapacak altyapı kapasitesine sahip olalım. Geçmişte yaşadık. Bizim bölgemiz dinamik bir bölge, her şey böyle süt liman olmaz. Kıbrıs çıkarmasında yaşadık, o zaman kimseye minnet etmeden her türlü ihtiyacımızı, savunma ihtiyacımızı karşılayabilecek altyapıya sahip olalım. Türkiye artık küresel bir konuma sahip, kapalı ekonomiyle idare edilmiyor. Bu tecrübe ray, travers, bağlantı elemanları, hızlı trende sağlandı. Şimdi de teker üretiminde sağlanıyor. Biz göreve başladığımızda lokomotifi, vagonu oluşturan ürünlerin tamamını dışardan alıyorduk. Şimdi bu ürünler Türkiye'de üretilebilir hale geldi. Ray alacaksın dayatma, teslim şartları dayatma, seçeneğin yok. Mecbursun almaya.. Artık o dayatmalar yok. İhaleye çıkıyoruz en iyi, en rekabetçi teklifi Karabük veriyor ve alıyor. Böylece Karabük'ü kapanmaktan kurtardık. Karabük, birkaç yıl içinde yurt dışına 50 milyon avroluk ray satan bir kurum haline geldi. Kapanmaya yaklaşmış bir kurumu bu durumdan kurtardık, ihracat yapabilir hale geldik."
Yıldırım, Kırıkkale'de yapılacak monoblok teker üretimi ile Türkiye'nin ciddi döviz kazancı sağlayacağına dikkati çekerek, "100 milyon avroluk bir tasarruf anlamına geliyor. Bu para içeride kalacak. Sadece paranın içeride kalması değil, istihdam, Türkiye'de yeni teknolojilerin bulunması ve uygulama alanına konması demek" diye konuştu. Yıldırım, yatırımın, Kırıkkale ekonomisine de çok ciddi bir katkı sağlayacağını belirtti.
MKEK ile TCDD'nin güzel bir işbirliğine imza attığını ifade eden Yıldırım, "Şüphesiz burada MKEK'ye kıyak yaptık. Herkese yapmıyoruz. MKEK, 5 asırdan fazla bir geçmişi olduğu için bu ayrıcalığı hakkediyordu" dedi.
"Tek vardiyada 35 bin monoblok teker üretilecek"
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de konuşmasında, MKEK'nin, son yıllarda verimliliğini önemli ölçüde artırdığını, gerçekleştirdiği reformlarla cirosunu geçen yıl 452 milyon dolara çıkardığını, yaptığı ihracatı ise aynı yıl 33.6 milyona ulaştırdığını bildirdi.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin savunma ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanmasının önemine işaret eden Gönül, MKEK'nin bu çerçevede hafif ve ağır çaptaki bir çok silah projesini yürüttüğünü belirtti.
Gönül, MKEK'nin savunma sanayi alanındaki çalışmalarının yanı sıra sivil ihtiyaçları da karşılayacak ürünler ürettiğine işaret ederek, "Monoblok tren tekeri üretimine ilişkin imzalanan protokol kapsamında yapılacak 300 milyon TL'lik yatırımla tek vardiyada 35 bin monoblok teker üretilecek" diye konuştu.
MKEK yöneticilerini projeyi hayata geçirdikleri için kutlayan Gönül, ayrıca kurum yöneticileri ile çalışanları toplu sözleşme görüşmelerinin sonuca ulaştırılması dolayısıyla da kutladı.
Gönül, sözleşmenin daha iyi rakamlarla imzalanmasının kendilerinin de arzusu olduğunu ancak kurumun geleceği, uluslar arası rekabet nedeniyle maliyetleri göz önünde bulundurmak zorunda kaldıklarını kaydetti.
"Yılda 20 bin tren tekeri alıyoruz"
Toplantıda, MKEK Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu, katılımcılara kurumun çalışmalarıyla ilgili brifing verdi. Önsipahioğlu, kurumun ABD, İngiltere ve Almanya gibi gelişmiş ülkeler dahil 40 ülkeye ihracat yaptığını, geçen yıl 33.6 milyon dolarlık ihracat geliri elde ettiğini anlattı. Önsipahioğlu, bu rakamı gelecek 3 yılda 500 milyon dolara ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
TCDD ile imzaladıkları protokolün önemine de değinen Önsipahioğlu, projenin "devrim" niteliğinde olduğunu vurguladı.
Önsipahioğlu, projeyle TCDD'nin ihtiyacını karşılamalarının yanı sıra monoblok tren tekerlerini yurt dışına satacaklarını ifade etti.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise projenin uygulamaya konulmasıyla Türkiye'deki raylı sistemler için ihtiyaç duyulan monoblok tekeri ithal etme zorunluluğundan kurtulacaklarını belirtti.
TCDD'nin yurt dışından yılda 20 bin tren tekeri satın aldığına dikkati çeken Karaman, belediyelerin tren tekeri için yılda harcadığı paranın 120 milyon avroyu bulduğunu söyledi. Karaman, projeyle, TCDD'nin dışa bağımlılığının azalacağını anlattı.
Karaman, Kırıkkale'nin tren tekeri fabrikası ve demiryollarıyla ilgili hayata geçirilecek bazı lojistik projeleriyle gelecek dönemde sıçrama yapacağını da sözlerine ekledi.
Gönül ve Yıldırım ayrıca Ağır Silah ve Çelik Fabrikası Ar-Ge ve Mühendislik Binası ile Mühimmat Fabrikası CNC Atölyesi, Çevre Ekipmanları Test Tesisi ve Küresel Barut Üretim Tesisi'nin açılışını gerçekleştirdi.