Mobilyada tahsilat vadeleri 20 aya kadar uzadı

Kayserili mobilya üreticileri iç pazarda 20 aya kadar uzayan tahsilat vadelerinden şikayetçi. İhracatta da tıkanma yaşayan sektör temsilcileri haksız rekabet, limanlara yük taşımada navlun desteğine kadar bir dizi konuda tedbir alınmasını istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - Türkiye mobilya üretiminin yüzde 40'ını tek başına karşılayan Kayseri'de sektör temsilcileri iç pazarda uzayan vadeler ve daralan dış pazar nedeniyle zor günler yaşıyor. Sezonun durgun geçtiğini, hala beklenen satış ivmesini yakalayamadıklarını vurgulayan orta ve küçük ölçekli mobilya üreticileri önceleri 10- 12 aya kadar olan tahsilat vadelerinin 20 aya kadar uzamasından şikayetçi. Kalifiye eleman, navlun, merdiven altı üretim gibi sorunlarına da çözüm bekleyen Kayserili mobilyacılar, bu süreçte tasarıma ve tüm sektör oyuncularının seferberliği ile bir Türkiye markasına yatırım yapılması gerektiğini düşünüyor.

Sektörün tahsil edemediği alacaklarla bir OSB daha kurulur

Kayseri Marangozlar, Mobilyacılar ve Döşemeciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Çevrim, Kayseri mobilya sektörünün dış dünyaya açılması gerektiğini vurgulayarak, "Özellikle KOBİ ölçekli mobilya üreticilerinin Kayseri mobilya ihracatındaki payı artmalı. Bunun için oda olarak projeler geliştiriyoruz. Sektörde satışlarda sıkıntı olduğu zaman maalesef satış yapmak için üreticiler bayilerine ya da toptancılara 20 aya kadar vade açıyor. Bu da firmalarda ciddi bir belirsizliğe yol açıyor. Uzun vadelerin sonunda ödemenin yapılmaması riskinin yanı sıra vadenin aşılması durumunda ortaya çıkan sermaye ihtiyacını karşılamakta da problemler ortaya çıkıyor. Mobilya sektöründeki üreticilerin şuana kadar tahsil edemediği alacaklarla bir OSB daha kurulurdu. Bu işin simsarları bile çıktı. Ödemelerin gelmemesinden dolayı sıkıntıya düşen mobilyacıların ürünleri çok az kârlarla nakit para ile satın alıyorlar. Tüm bunların önüne geçmemiz için sektörün birlikte hareket etmesi gerekiyor. Dünya mobilya pazarındaki payımızı artırmalıyız. Uzayan vade sorununa ihracatımızı artırarak çözüm üretebiliriz şeklinde konuştu.

Tüm sektör mobilyada Türkiye markasına yatırım yapmalı

Boydak Holding CEO'su İzzet Sümer, Türkiye'nin potansiyeli yüksek sektörlerinden olan mobilyanın bu potansiyele uygun ivmeyle büyüme kaydetmesinin önündeki en önemli engellerden birinin kalifiye elaman sıkıntısı olduğunu belirterek, "Bu sorunun çözümü için şüphesiz hem özel sektöre hem de kamuya önemli sorumluluklar düşüyor. Meslek liselerinde mobilya sektörüne yönelik bilgi ve beceri sahibi gençlerin yetiştirilmesi, Türk sanayii ile akademik kuruluşlar arasındaki mesleki eğitime yönelik işbirliklerinin artmasının yanı sıra sektör oyuncularının da kendi iç eğitim sistemlerini kalifiye eleman yetiştirmek üzere gözden geçirmesi gerekiyor. Türk mobilya sektörünün ihracat hacminin artışının önündeki en önemli sıkıntıların başında navlun geliyor. Limanlara taşımada navlum desteğine ihtiyaç var. Yakın coğrafyamızdaki gelişmeler nedeniyle de bazı kayıplar yaşıyoruz. Tüketici açısından ise mobilya perakendesinde en önemli gündem maddelerinden biri taksit sayısı. Taksit sayısı 9'dan 12'ye çıktı ama tüketiciler yeterli bulmadı. Kayıt dışı üretim de hem sektörün gelişimi hem de tüketici açısından ciddi bir sorun.Haksız rekabetin yarattığı olumsuzluklar markalarına yatırım yapan üreticiler için önemli bir engel" şeklinde konuştu. 2015'te yüzde 7 büyüyen mobilya sektörünün bu yıl yüzde 10 büyümesini beklediklerini aktaran Sümer, "Yılın ilk çeyreğinde oluşan rakamlar, hedeflenen büyümenin altında kalsa da yıl sonunda hedeflerin yakalanabileceğini düşünüyoruz. Bu hedefe ulaşılması için de haksız rekabetin önlenmesinden navlun desteğine, bankaların tüketici kredileri için üreteceği çözümlerden tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına verilecek desteğe kadar bir dizi tedbir alınmalı. Tüm sektör oyuncuların adeta bir seferberlik duygusuyla mobilyada Türkiye markasına yatırım yapması gerekiyor. Denetimlerin sıkılaştırılarak haksız rekabetin önünün kesilmesi, diğer taraftan da şirketlerin verimliliğe odaklanması önem taşıyor" dedi.

FIRMALAR İÇ PAZARDA YOĞUN REKABETTEN ŞİKAYETÇİ

ARZ ÇOK AMA TALEPTE KISMİ BİR DARALMA VAR

Serhat Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Nuh

Mehmet Akkaş: Irak, Surie, Mısır, Libya gibi ülkelere göre Avrupa'ya ihracat daha zor. Avrupalı tüketici daha bilinçli.Yurtdışındaki daralmadan dolayı kendi aramızda rekabet yaşıyoruz. Yanlış fiyat politikaları uygulanıyor. İş oluyor ama kârsızlık fazla. Merdiven altı firmalar da haksız rekabete yol açıyor. Bizim SSK, KDV gibi maliyetlerimiz onların kârı oluyor. Arz çok ama talepte kısmi bir daralma var. Satılan malın ödemesinde normalde 10- 12 aya kadar vade açılması gerekirken, 20 aya kadar uzadı. Doğu ve Güneydoğu'da da sıkıntı yaşıyoruz. Nusaybin'de bulunan bayim 3 aydır işyerini açamadı. Yarınımızı görmeden bu kadar uzun vadeli satış yapmak doğru değil. Pazar daralınca üretimini devam ettirmek isteyen de böyle uzun vadeye başvuruyor. Vadeli satış yaptığı için sonrasında hammadde almakta zorlanıyor. Bu yanlış bir durum.

2017 YILINDA SEKTÖRDE CANLILIK BEKLİYORUZ

Cennet Yatak Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa

Yayla: 2016 yılı iyi geçmedi. Bu yıl sektörümüz için kriz yılı olarak başladı. Biz firma olarak bu krizden çok fazla etkilenmedik. 2017 yılında sektörün canlanacağını ve taşların tekrar yerine oturacağını tahmin ediyorum. İç piyasada uzun vadeli satış politikalarının doğurmuş olduğu finansal riskler var.Bazı küçük firmalarda iflaslar yaşandı. Ödeme zafiyeti bulunan firmaların tedarik altyapısı sorunlu. İstikrarsız ülkelerden dolayı düzenli bir ihracat da yapılamıyor. Sektörümüz yine de hareketli ve bereketli. İşini iyi ve doğru yapan, yeterli sermayeye, ve birikime sahip firmalar krizlerde dahi ayakta kalıp, para kazanabilir.

TASARIM, KALİTE VE FİYAT ÜÇLÜSÜ İLE İHRACATI ARTIRABİLİRİZ

İpek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Saffet

Arslan: Mobilyada artık tasarım, yenilik ve kalite ön planda. Üniversite-sanayi iş birliğini daha da kuvvetlendirmeliyiz. Bu konulara önem verilirse Türkiye mobilyanın üretim üssüne dönüşebilir. Biz Türk mobilyasını ,fuarlarda ve çeşitli platformlarda tanıtma gayretindeyiz. Tasarıma da ağırlık vermeliyiz. Kalite ve fiyattaki rekabette denge sağlayarak ihracattaki payımızı artırabiliriz. Bu yıl sektör sorunların minimuma indirirse istikrarlı büyüme ve dünyada markalaşma hedefine daha kolay ulaşır.2016'da beklenen sezon açılışı biraz gecikse de mobilya pazarındaki büyümenin süreceğini ve gecikmedeki farkın kapatılacağına tahmin ediyoruz.