Montenegro, Avrupa'da "ekonomik vatandaşlık" fırsatı sunuyor
2 bin yatırımcı için "Ekonomik Vatandaşlık Programı"nı uygulamaya koyan Montenegro, çalışma ve oturma izinlerinin en hızlı alındığı Avrupa ülkesi olarak dikkat çekiyor.
2023 yılında Avrupa Birliği'ne tam üye olması beklenen Montenegro, mülk edinme ve iş kurma kolaylığı, düşük vergi avantajı ile yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldi. Türklere vize uygulamayan ülke, özellikle turizm alanında büyük potansiyele sahip.
2019 yılı itibariyle yürürlüğe giren "Ekonomik Vatandaşlık Programı" ile ülkedeki geliştirme projelerine yatırım yapanlara Montenegro pasaportu veriliyor. En fazla 2 bin yatırımcı ve başvuru sahibi ile sınırlı olan Ekonomik Vatandaşlık hakkı üç yıllık bir dönemi kapsıyor.
Montenegro'da yatırım yaparak Ekonomik Vatandaşlık almak isteyenlere danışmanlık yapan Montenegro Experts Danışmanlık; şirket kuruluşu, çalışma ve oturma izinlerinin alınması, gayrimenkul ve yatırım danışmanlığı, iş geliştirme ve proje yönetimi hizmetleri sunuyor.
Montenegro'nun çalışma ve oturma izinlerinin en hızlı alındığı Avrupa ülkesi olduğunu belirten Montenegro Experts Danışmanlık CEO'su Açalya Ünver, "Montenegro, büyüyen turizmi ve hızlı geri dönüşlü gayrimenkul alternatifleri ile yatırımlarını farklı alanlarda yapmak isteyenler için cazip fırsatlar sunuyor. Çıkan yeni yasa pek çok avantaj sağlıyor" dedi.
Ünver'in verdiği bilgiye göre, yatırımcının Montenegro vatandaşlığına kabul edilmesi için; Başkent Podgorica'da ya da sahil şehirlerinde en az 450 bin euro, kuzey ya da orta bölgesinde en az 250 bin euro, az gelişmiş bölgelerinde ise 100 bin euroyu belirlenen fonlara yatırması gerekiyor. Ünver, bu fonların yatırımın yapılacağı şehirlerin belediyeleri tarafından oluşturulacağını, yatırım ve projelerin ise bağımsız denetçiler tarafından değerlendirileceğini söyledi.