MÜSİAD: Tekstilde en önemli sorun nakit akışı

MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu tarafından hazırlanan rapor açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Tekstil sektöründe nakit akışının en önemli ve öncelikli problem olduğu dikkate alınarak nakit akışı sorununun çözümlenmesi ve finans kaynakları çeşitlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), finansal krizin, reel sektörü de yoğun bir şekilde etkilemeye başladığı günümüzde, tekstil, hazır giyim ve deri sektörünün mevcut sorunlarını, gelecekle ilgili değişim-dönüşüm stratejilerini belirlemek ve yeni bir yol haritası oluşturarak sektördeki dar boğazın aşılması için bir rapor hazırladı.

MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu tarafından hazırlanan “Tekstil ve Hazır Giyim Sektörünün Dönüşüm Stratejileri ve Yeni Yol Haritası" başlıklı raporda tekstil sektörüne yönelik öneriler yer aldı.

Raporda, Türkiye'nin uzun yıllar ihracat lideri ve istihdam kaynağı olan tekstil sektörünün krizin etkisinden kurtulabilmesi ve varlığını sürdürebilmesi için ilgili kurumlar tarafından acil olarak alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

"Sektörde nakit akışının en önemli ve öncelikli problem olduğu dikkate alınarak nakit akışı sorunu çözümlenmeli, finans kaynakları çeşitlendirilmelidir.

Reel sektörün vergi, SSK, Bağ-Kur, enerji giderlerinden yüzde 50 oranında indirim uygulanmalı ve bu uygulama en az 2009 yılı sonuna kadar sürdürülmelidir.

"KOSGEB ve Eximbank kaynakları artırılmalı"

KOSGEB ve Eximbank kaynakları artırılmalı ve bu kaynakların kullanımı kolaylaştırılmalıdır. Finans kuruluşları, krizden sonra da tekstil ve deri sektörünün önemini dikkate alarak bugün yaşanan gerek fonlama ve gerekse kredi uygulamalarındaki haksızlıklara son vermelidir.  Kriz yönetimindeki çok seslilik giderilmeli, tek ses, tek vücut olarak yapılacak önlemler dillendirilmelidir.

Dahilde işleme rejimi ile ilgili uygulamalar, daha rasyonel biçimde yapılmalı, haksız rekabete yol açması önlenmeli ve kolaylaştırılmalıdır.

Sektörde üretim-tasarım-marka oluşturma-pazarlama ve işbirliği imkanlarının geliştirilmesi konularında sektörde söz sahibi olan Sivil Toplum Kuruluşları bugüne kadar olduğundan çok daha fazla çaba sarf etmeli ve işletmelerimize rehberlik etmelidir.

Ülkemizin tekstil ve hazır giyim ürünlerinde fiyat dışı rekabet unsurlarından olan pazarlama çabalarına özel bir önem verilmeli ve yurt dışında mevcut pazarlama ve dağıtım şirketleri ile işbirliklerine gidilmeli veya satın alınmalıdır. Bu amaçla satın alma ve pazarlama ajansları kurulmalıdır.

Bavul ticaretinin iyi işlemesi ve var olan pazarların kaybedilmemesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır."

Raporda ayrıca, Türkiye'yi dünyanın 10. büyük ekonomisi içinde görme hedefine paralel olarak tekstil ve hazır giyim sektörünün düne kadar olduğu gibi bundan sonra da geniş istihdam sağlayan yüksek katma değerli net ihracatçı konumunu sürdürebilmesi için orta ve uzun vadede izlenmesi gereken temel stratejilere de yer verildi.