Namet Gıda, ilk üçe oynuyor

Namet Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Kayar, 'IFS 5' standardıyla Avrupa'da ilk üç tesisten biri olmak üzere yola çıktıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Namet Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar, Türkiye'deki standartların kendilerine yeterli gelmediğini belirterek, "AB normlarına göre tesisin yol haritasını değiştirdik. Bunun için 'IFS 5' standardıyla AB ülkelerindeki ilk üç tesisten biri olmak üzere yola çıktık" dedi.

Namet Gıda Sanayi'nin 2008 değerlendirmesi ve 2009 planlarının aktarıldığı basın toplantısında konuşan Tarık Kayar, Gebze'de kurulan Namet'in yeni fabrikasının Nisan ve Mayıs ayında deneme üretimine geçeceğini ve haziran ayında da asıl üretimin başlayacağını söyledi.

Fabrika için ilk başta düşündükleri yatırımın 30 milyon euro olduğunu dile getiren Kayar, uygulayacakları kalite standardı değişikliği nedeniyle yatırımın 45 milyar dolara çıktığını bildirdi.

Kayar, fabrikanın metrekare alanının 15 binden 34 bin 365 metrekareye çıktığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Fabrikamız 2008 yılının ilk çeyreğinde açılacaktı. 9-11 ay arası uzama söz konusu oldu. Bunun nedeni, klasik ekonomik krize sığınmayacağız. Standart değişikliğinden dolayı projemiz uzadı.

Amacımız Türkiye'deki diğer meslektaşlarımıza göre tesisimizi ve yaptığımız teknolojiyi ön plana çıkarmaktı. Ancak şahsım ve arkadaşlarım adına standart olarak Türkiye'deki standartlar bize yeterli gelmedi. Bunlar hijyen standardı, kalite belgesi standardı. Yaptığımız araştırmalar neticesinde AB normlarına göre tesisin yol haritasını değiştirdik. Bunun için 'IFS 5' standardıyla AB ülkelerindeki ilk üç tesisten biri olmak üzere yola çıktık. Bu Türkiye'de olmayan bir norm, Avrupa'da da şu an 3. tesis olarak müracaatı yapılan 'IFS 5' normu. Tesisimiz onların verdiği kriterlere uygun. Şu an nokta hatasız devam ediyoruz. Bu norm yatırımımızı zamanlama olarak biraz uzattı. Metrekareyi 34 bin 365 metrekareye getirdi. Yaklaşık 2 kat büyüttü."

Üretimde bağlı kalacakları IFS 5 normunun, tesisin girişinden çıkışına, personel eğitiminden, muhasebe düzenine ve ürün akış diyagramına kadar birçok noktayı kontrol ettiğini anlatan Tarık Kayar, bu belgeyi almak için 3 boyutlu bir denetimden geçeceklerini ifade etti.