”Ne hikmetse Bursa'da protestolu senet sayısında % 44 artış var”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Bursa'da iç piyasadaki işlerin iyice sıkıntıya girdiğine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de 2008 yılının 11 ayı itibariyle protestolu senet sayısında yüzde 15 artış olduğunu, Bursa'da ise bu rakamın yüzde 44'e ulaştığını belirterek, "Bursa'da iç piyasadaki işlerin iyice sıkıntıya girdiğinin en somut göstergesi bu" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen "Küresel Ekonomik Kriz ve Türkiye" konulu toplantıda, Türkiye eğer zenginleşecekse, yokluğu ortadan kaldıracaksa,  bunun tek yolunun olduğunu belirterek, ülkenin girişimciler sayesinde ilerleyeceğini söyledi.

Türkiye'nin 85 yılda 1 milyon 300 bin firma çıkartabildiğini, bunun çok büyük bölümünün erkek girişimciler tarafından oluşturulduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, nüfusun yarısı, hattan yarısından biraz fazlasının kadın olduğunu ve bu potansiyelin yeterince kullanılamadığını vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, kadın ve gençlerin iş dünyasına katkı koymalarının hayati önem taşıdığını ifade ederek, Bursa ekonomisine ilişkin rakamlar verdi. Türkiye'de son 3 ay itibariyle yeni açılan firma sayısında yüzde 6, Bursa'da ise yüzde 7 oranında azalma olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, bunun iş aleminin hevesinin kırıldığını gösterdiğini ifade etti.

"Bu tamamıyla resmi bir rakam"

Hisarcıklıoğlu, Bursa'da SSK'lı sayısı, yatırım teşvik belgeleri ve markalaşma açısından artış olduğunu belirterek, ihracat ve ithalat açısından değerlendirildiğinde de Bursa'nın pozitif denge kuran şehirlerin başında geldiğini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de 2008 yılının 11 ayı itibariyle protestolu senet sayısında yüzde 15 artış var. Ama her ne hikmetse Bursa'da tam yüzde 44 artış var. Bursa'da iç piyasadaki işlerin iyice sıkıntıya girdiğinin en somut göstergesi bu. Bu tamamıyla resmi bir rakam, benim rakamım değil."

"Tepe aşağı gidiyoruz"

Kriz döneminde, ayakta kalabilmek ve para kazanabilmek için şirketlerin kurumsallaşma, ortaklık kültürü, markalaşma ve yenilikçilik konularına ağırlık vermesi gerektiğine de değinen Hisarcıklıoğlu, bölünmeler ve "küçük olsun benim olsun" anlayışının iş aleminin önündeki en büyük sorunlardan birisi olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, cumhurbaşkanlığı forsunda yer alan 16 yıldızın Türklerin kurduğu devletleri temsil ettiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Nerede bu 16 tane imparatorluk. Hiçbirisi yok. 'Başarı hikayesi' diye ortaya koyduğunuz, aslında ders alınması gereken bir husus. Çinliler, komşuyduk biz onlarla. 6 bin yıldır sürüyor. Biz '16 tane imparatorluk kurduk' diye övünüyoruz. Şimdi, 16 tane imparatorluğu tarihe gömdüysek işimizde de aynısını yapıyoruz. Belli bir yükselme trendi, rehavet, ondan sonra kardeş kardeşe bir düşüyor, tepe aşağı gidiyoruz. ders alacaksak buradan alalım. Sizden özellikle rica ediyorum; ne olur birbirinizle geçinebilmeyi öğrenin. O örnek almış olduğunuz batıya bir bakın hepsi bunu yapıyor..."