Ne zaman frene basıp durabileceğimizi gördük

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, ekonomide yumuşak inişin gerçekleştiğini belirterek, "Arabayı kullanmayı becerebildiğimizi, ne zaman frene basıp, istediğimiz zaman da durdurabileceğimizi gördük" dedi.

Yılmaz, Türk Girişim ve İş dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) seçimli 9.Olağan Genel Kurulu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Avrupa'daki finans krizine değindi. Batı dünyasını sadece finansal tedbirlerle değil, aslında yeniden bir ekonomik yapılanma arayışı ile ortaya çıktığı değerlendirmesinde bulunan Yılmaz, önümüzdeki dönemde Batı'nın, yeni bir anlayışa ve küresel yönetişim modeline ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Avrupa Birliği'nin (AB),küreselleşmenin gerektirdiği reformları geciktirdiği için bugün yeniden yapılanma arayışı içinde olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bankacılık birliği, ortak mali kural gibi reformları, öncelikle bu finansal reformları gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Ancak biliyoruz ki AB'nin bu mali kural ve bankacılık reformları dışında da gerçekleştirmesi gereken önemli yapısal reformları var ve Türkiye ile ilgili de karar verme mecburiyeti var" dedi.
 
Türkiye'nin yeniden yapılanma arayışı gerçekçi olmaz
Başarılı bir küreselleşme ve sürdürülebilir refah için, dünyanın en önemli prova alanı AB'nin başarıya ulaşmasını umut etmek ve desteklemek durumunda olduklarını dile getiren Yılmaz "Türkiye'siz yeniden yapılanma arayışının, gerçekçi olmayacağı kanaatindeyiz" dedi.
 Türkiye ekonomisine de değinen Yılmaz, son 10 yılda önemli bir ekonomik istikrarın ortaya konulduğunu söyledi. 2011 yılından itibaren bir dizi istikrar önleminin daha gündeme geldiğini hatırlatan Yılmaz, bunların da başarı ile uygulamaya konulduğunu belirterek, "Ekonomide yumuşak iniş gerçekleşti. Arabayı kullanmayı becerebildiğimizi, ne zaman frene basıp, istediğimiz zaman da durdurabileceğimizi gördük. Bu özgüven bence, Türk ekonomisi için önemli bir kazanç oldu" değerlendirmesinde bulundu.
 
AB'de iyimser tahminimizi destekleyecek gelişme görmüyoruz
Yılmaz, Merkez Bankası'nın yaratıcı ve disiplinli kamu maliyesi politikasının da burada altını çizmek gerektiğini söyledi. 2012 yılında büyümenin başladığını kaydeden Yılmaz, "Ancak bu yıl ve bundan sonraki yıl daha da iyi olacağını düşünüyoruz. TÜSİAD olarak, 2013 yılında büyüme tahminimizi yüzde 4.3 olarak belirledik. İyimser tahminimiz yüzde 6 idi. Ancak bu iyimser tahmine, AB'nin büyüme trendine bağlı bir tahmindi ve maalesef yılın ilk üç ayını tamamladı. AB'de böyle bir bizim iyimser tahminimizi destekleyecek gelişme görmüyoruz" dedi.