Nisanda zam şampiyonu 'ayakkabı'

İTO, Nisan ayında ve yıllık bazda İstanbul'da perakende fiyatları en fazla artan ve azalan maddeleri açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul'da geçen ay fiyatı en fazla artan madde erkek ayakkabısı oldu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Nisan ayında ve yıllık bazda İstanbul'da perakende fiyatları en fazla artan ve azalan maddeleri, fiyat ve artış oranlarıyla birlikte açıkladı.

Nisan ayında fiyatlarında artış görülen madde sayısı 105 olarak gerçekleşirken, mevsimsel özellik arz eden giyim sektöründe yeni sezon ürünlerin piyasaya sürülmesi nedeniyle bu grupta yer alan erkek ayakkabısı, yüzde 48,98 oranıyla fiyatı en fazla artan madde oldu.

Erkek ayakkabısını, yüzde 45,03 ile çocuk eşofmanı, yüzde 44,70 ile erkek gömleği ve yüzde 41,74 ile erkek takım elbisesi izledi.

Yıllık bazda, gıda harcamaları grubunda yer alan balık, yaşanan arz eksikliği nedeniyle yüzde 84,32 oranıyla fiyatı en fazla artış gösteren madde oldu. Yıllık bazda eriğin fiyatı yüzde 58,95, biberin fiyatı yüzde 55,20 ve yatak odası takımının fiyatı yüzde 51,11 oranında arttı.

Fiyatı azalan ürünler

Nisan ayında, toplam 43 maddenin fiyatı azaldı. Gıda harcamaları grubunda yer alan ve mevsimsel özellikler nedeniyle ürün fazlalığı yaşanan patlıcan, yüzde 38,36 oranındaki düşüşle fiyatı en fazla azalan madde oldu.

Patlıcanı, yüzde 33,50'lik azalma ile bakla, yüzde 33,01'lik azalma ile bezelye, yüzde 31,85'lik azalma ile taze fasulye izledi.

Geçen ay limon, bir önceki yılın aynı ayına göre yıllık yüzde 36,02 düşüş oranıyla fiyatı en fazla azalan madde oldu.

Fiyatlarında yıllık bazda en çok düşüş gözlenen diğer maddeler, yüzde 25,65 oranıyla bayan geceliği, yüzde 22,54 oranıyla gazyağı ve yüzde 20,00 oranıyla Boğaz Köprüsü geçiş ücreti olarak sıralandı.