Nitelikli yabancıya çalışma kolaylığı geliyor

Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı Meclis'e sunuldu. Tasarıya göre, serbest bölgelerde İstihdam ve ihracat sağlayacak nitelikli yabancı yatırımcı çalışma izni almayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA)

Hükümetin yabancıların kayıtdışı çalışmalarının önlenmesi, nitelikli yabancıların birincil işgücü piyasasına girişinin önündeki engellerin kaldırılması amacıyla hazırladığı Yabancı İstihdam Kanun Tasarısı Meclis'e sunuldu. 

39 maddelik tasarı Türkiye'de çalışmak için başvuruda bulunan veya çalışan, bir işveren yanında mesleki eğitim görmek üzere başvuruda bulunan veya eğitim gören, staj yapan, yabancı çalıştıran veya çalıştırmak üzere başvuruda bulunan gerçek ve tüzel kişileri kapsıyor. Tasarıya göre, serbet bölgelerde çalışacak yabancıların çalışma izin başvuruları Ekonomi Bakanlığına yapılacak, başvurular Ekonomi Bakanlığı tarafından değerlendirilerek çalışma izni alması uygun görülen yabancılar Bakanlığa bildirilecek. Serbest bölgelerde çalışacak yabancıların çalışma için başvuruları Ekonomi Bakanlığı tarafından sonuçlandırılacak. Ar-Ge merkezlerinde Ar-Ge personeli olarak çalışacak yabancıların çalışma için başvuruları da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının olumlu görüşü olması halinde değerlendirilmeye alınacak. 

Yabancı İstihdam Politikası Danışma Kurulu 

Tasarıyla yabancı istihdamı politikasını oluşturma yetkisi merkezileştirilerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda yetkili kılınıyor. Bu politikanın kapsamlı ve etkin bir biçimde oluşurulması amacıyla ilgili kurumların katılımıyla Yabancı İstihdam Politikası Danışma Kurulu oluşturuluyor. 

Mesleki yeterlilik gerektiren sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izin başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınması zorunlu olacak. Ön izni sağlık hizmetlerinde Sağlık Bakanlığı, eğitim hizmetlerinde Milli Eğitim Bakanlığı verecek. 
Türkiye'de 8 yıl kalan yabancı süresiz izin alacak

Türkiye'de uzun dönem ikamet izni veya en az 8 yıl kanuni çalışma izni alan yabancılar süresiz çalışma iznine başvurabilecekler. Anonim şirketlerin Türkiye'de ikamet etmeyen yönetim kurulu üyesi ve diğer şirketlerin yönetici sıfatı olmayan ortağı ile Türkiye'de gerçekleşirdiği faaliyetleri 180 gün içerisinde 90 günü geçmeyen sınırötesi hizmet sunucusu çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilecek. 

Nitelikli yatırımcıya istisna sağlanacak 

Tasarıyla çalışma izninin istisnası olarak verileceği yabancılara ilişkin de düzenleme yapılmakta. Buna göre, Çalışma Bakanlığınca belirlenen yabancı istihdam politikasına uygun eğitim düzeyi, ücreti, meslek deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı nedeniyle nitelikli işgücü olarak değerlendirilen, bilim ve teknolojiye katkısı, yatırım ve ihracat düzeyi sağlayacağı istihdamın büyüklüğü itibariyle nitelikli yatırımcı sayılanlar çalışma izninden muaf olacak. 

Yabancı öğrenciler çalışma izni alarak çalışabilecek

Türkiye'de bir yükseköğrenim kurumunda örgün öğretim programına kayıtlı yabancı öğrenciler çalışma izni almak şartıyla çalışabilecekler. 

Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeden, bağımsız veya süresiz çalışma izin ile çalışan yabancıya asgari ücretin üçte biri, yabancı çalıştıran işverene her bir yabancı için asgari ücretin üçte biri ceza verilecek. Çalışma izni olmadan, bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya asgari ücretin iki katı, bağımsız çalışan yabancıya asgari ücretin dört katı, yabancı çalıştıran işverene veya vekiline her bir yabancı için asgari ücretin beş katı idari para cezası verilecek.