Nükleer enerjide geri adım atılmayacak

AB Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçeleri kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, büyük bir kararlılıkla nükleer güç santrallerin ülkeye kazandırılmasına dikkat edeceklerini belirterek, "Arkadaşlar lütfen oyuna gelmeyin, yaşı dolmuş santrallerin kapatılması, nükleer güç santrallerinden vazgeçildiği anlamına gelmiyor" dedi.

Yıldız, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde Hükümet adına yaptığı konuşmada, Türkiye'nin doğalgazın yüzde 50'sini Rusya'dan aldığını belirterek, "Elde ettiğimiz elektriğimizin yüzde 50'si doğalgazdan. Rusya'dan aldığımız ve elektrik üretiminde kullandığımız doğalgazın payı yüzde 25'ler civarında" dedi.

Yıldız, nükleer güç santrallerinin Rusya tarafından yapılmasıyla bu bağımlılığın artmayacağını ifade ederek, "Biz bunu hidroelektrik santrallerinden, rüzgar santrallerinden, güneşten, yerli kömür santrallerinden elde ettiğimiz elektriğin yerine ikame etmeyeceğiz, doğalgaz santrallerinden elde ettiğimiz elektriğin yerine ikame edeceğiz. Bu şu demektir; 4 ünitelik santral için, 3.6 milyar dolarlık doğalgaz ithalatından kurtulmak demektir" diye konuştu.

Petrolün hemen hemen tamamının ulaştırma sektöründe kullanıldığını belirten Yıldız, "Bunun yaklaşık tutarı 33.4 milyar dolar. 2011'deki 54 milyar dolarlık ithalatının 34 milyarı ulaştırmadadır. Ülkemizde bulunan 16 milyon binek araçlarına verilen paradır" dedi.

Yıldız, elektrik fiyatlarında AB üyesi ülkelerin ortalamasından daha düşük fiyatta elektriğin vatandaşa temin edildiğini söyledi. Yerli kömür açısından önemli kaynağa sahip olduklarını ifade eden Yılmaz, yerli kömürleri daha büyük oranda kullanmak gerektiğini bildirdi.

"Vatandaşın alım gücüne ne oldu-" diye sorulduğunu anımsatan Yıldız, 10 yıl önce 163 lira alan asgari ücretlinin maaşının 5'te 1'i kadarıyla elektrik alırken, şu anda asgari ücretin 10'da biriyle aynı miktarda elektriği alabildiğini kaydetti.
    
"Oturup başında ağlamayız"
    
     Taner Yıldız, petrol ve doğalgazda, 10 yılda 13.5 katına çıkan arama faaliyetine pay ayırdıklarını söyledi.
     Türkiye'de diğer ülkelerdeki gibi petrol çıkmayabileceğini dile getiren Yıldız, "Oturup başında ağlamayız. Hemen B, C planlarını ortaya koymamız lazım" dedi.
     Yıldız, Irak'ta 2 yıl içinde toplamı 25 milyar dolar olan 4 tane saha aldıklarını belirterek, bu bölgelerin Irak'ın kuzeyinde değil güneyinde alınan bölgeler olduğunu belirtti.
     "Irak'tan aldığımız 236 milyon dolarlık bir iş vardı. Kardeşlerimiz bize 'bu ihaleyi siz aldınız ama kontratı sizinle imzalamak istemiyoruz' dediler. 'Saygı duyuyoruz, başımızın üstüne, imzalamayalım' dedik. Bizim amacımız Irak'ta yalnızca para kazanmak değil. Irak'ın normalleşmesinin tek yolu petrol ve doğalgazla alakalı bütün imkanlarını seferber etmesidir. Bizim de Irak'a yardımcı olmamız ve Irak'ın gelirini artırıcı faaliyetlerde bulunmamız lazım. Peki biz zorla mı yapacağız- Hayır, istedikleri kadar yapacağız" diye konuştu.
     Yıldız, nükleer güç santrallerinin çok tartışıldığını ifade ederek, büyük bir kararlılıkla nükleer güç santrallerin ülkeye kazandırılmasına dikkat edeceklerini söyleyerek, "Arkadaşlar lütfen oyuna gelmeyin, yaşı dolmuş santrallerin, süresi biten santrallerin kapatılması, nükleer güç santrallerinden vazgeçildiği anlamına gelmiyor. İngiltere yeni santral yapımı kararı aldı. Omuzlarımızda bu sorumluluğu hisseden birisi olarak biz bunların her birisini yapmakta kararlıyız" dedi.
    
"Ya gebesiniz ya da değilsiniz"

[PAGE]

 "Ya gebesiniz ya da değilsiniz"
    
     Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB'de üyelik kategorileri olmadığını belirterek, "Tek bir üyelik çeşidi vardır o da tam üyeliktir. Türkiye'ye tam üyelik dışında alternatif üyelikte bulunanlara karşı, 'ya gebesiniz ya da değilsiniz' örneğini veriyorum. Ben hamile olmakla olmamak arasında, tıpta başka bir yol olduğunu bilmiyorum. Milletimin hukukunu korumak gibi bir kaygı duyuyorum. Bu sancı niye- Bu ülke ne zaman ileriye gitse ne zaman kutlu doğumlara gebe olsa, çarpık zihniyetler yüzünden düşük yapmak zorunda bırakıldı ama çok şükür biz 10 yıldır buna müsaade etmedik" dedi.
     Bağış, AB ile müzakerelerde 33 faslın 13'nünün açıldığını, 20'sinin 17'si üzerinde siyasi engel olduğunu, istenilse de açılamadığını söyleyerek, "Ben AB'nin Türkiye'den sorumlu bakanı değilim, Türkiye'nin AB'den sorumlu bakanıyım" dedi.
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ülkede yabancı kuruluşlar tarafından desteklenen çocuk yuvası olmadığını belirtti.
     "Çocuk gelinler" konusuna değinen Şahin, TÜİK verilerine göre, 1991-1995 yıllarında 18 yaş altı evlenme oranı 21.4 iken, 1996 -2000 aralığında 18.6'ya, 2001-2005 aralığında 14.6'ya, 2006-2011 aralığında ise 7.6'ya düştüğünü söyledi. Şahin, "Çocuk gelinlerin sayısı hızla düşmektedir" dedi.
    
     Gülşah öğretmenin öldürülmesi
    
     Şahin, "Gülşah öğretmenin öldürülmesi" ile ilgili soruyu da yanıtladı.
     Gülşah Aktürk'ün savcılıktan, kendisiyle ilgili olarak Konya'da ve Van'da talepte bulunduğunu ifade eden Şahin, "Gülşah Aktürk'e şiddet uygulanmaması, ikamete yaklaşmamayla ilgili 2 Ekim 2012'de 6 ay süreyle koruma kararı verilmiş. Ailesi onu alarak Konya'ya gitmiştir. Fakat Gülşah hoca ailesine söylemeden faille bir araya gelmiş, koruma talebinde de bulunmamıştır ondan sonra da istenmeyen olay olmuştur. İçişleri Bakanlığı mülki amirle ilgili gerekli çalışmayı başlatmıştır. Biz de bakanlık olarak şu ana kadar olduğu gibi, bundan sonra da mahkemelerde mağdurun yanında taraf olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
     Taner Yıldız da "Türkiye'nin enerjide Rusya'ya bağımlı olunmasına" ilişkin sözleri kastederek, "Lütfen bana alternatif çözümü olanlar, 'siz Rusya'dan değil, ABD'den, Almanya'dan alın' diyenler varsa, toplantıdan sonra çıkış kapısında bekleyeceğim, bana öneri getirsinler" dedi.
     Irak'a indirilmeyen uçağında işadamlarının olmadığını ifade eden Yıldız, "Başbakanlıktan tahsis edilen uçakta, genel yayın yönetmenleri, mesai arkadaşlarım vardı" diye konuştu.
     Bakanların konuşmasının ardından, AB Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçeleri kabul edildi.
     TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, birleşimi yarın saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.