Nükleer santral için Çin ve Hollanda da devrede

Mersin-Akkuyu'da planlanan santral için Çinli China Nuclear Power Compenents ile Hollandalı Unit Investment şartname aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santrali için Çinli China Nuclear  Power Compenents Co. ile Hollandalı Unit Investment N.V de şartname aldı. Böylece, Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı için mart ayında açılan yarışma çerçevesinde şartname alan firma sayısı dün itibariyle 8'e çıktı.

Nükleer santral için bugüne kadar ihale dosyası alan 8 firma şöyle:

- AECL Atomic Energy Of Canada Limited (Kanada)

- Itochu Corporation (Japonya)

- Vinci Construction Grand Projets (Fransa)

- Suez Tractebel (Fransa-Belçika)

- Atostroyexport (Rusya)

- KEPCO (Güney Kore-Türkiye)

- China Nuclear Power Components Co. (Çin)

- Unit Investment N.V. (Hollanda)

 

Yarışma 24 Eylül'de yapılacak

 

24 Eylül 2008 tarihinde yapılacak yarışma çerçevesinde Mersin Akkuyu'da 3 ile 5 bin megavat kurulu güçteki santralde üretilecek elektrik enerjisinin satın alınması seçimi yapılacak.

Tekliflerin geçerlilik süresi yarışma tarihinden itibaren 360 takvim günü olacak. İstekliler, şartnamedeki kriterlere uygun 35 milyon YTL'lik geçici teminat verecek.

Yarışma sonucu kazanan ile elektrik enerjisi alım sözleşmesi imzalanacak. Böylece nükleer santralden üretilecek elektriğin 15 yıl alım garantisi olacak. Sözleşmenin onayı ve imzalanmasından doğan her türlü vergi, resim, harç ile karar ve sözleşme damga vergileri ve benzeri giderler yükleniciye ait olacak.

TETAŞ yarışma saatinden önce veya teklifler açıldıktan sonra yarışmayı iptal edebilecek. İdare tekliflerin reddedilmesi nedeniyle yükümlülük altına girmeyecek.