Ocakta ihracat yüzde 5.6 arttı AB’ye ihracat yükselişe geçti

İhracat geçen ay yüzde 5.6 artışla şimdiye kadar ocak ayları içinde ulaşılan en yüksek düzeye ulaştı. Ocak ayında ayrıca uzun bir aradan sonra Avrupa Birliği’ne yönelik ihracatta artış kaydedildi. AB’yae ihracat geçen yıla göre yüzde 6 artış gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DÜNYA - Türkiye ihracatı yeni yıla yüzde 5.6’lık artışla başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre, ocak ayında 11 milyar 25 milyon 467 bin dolarlık ihracat kayda alındı. Ocak ayında uzun bir aradan sonra Avrupa Birliği’ne yönelik ihracatta da artış kaydedildi. AB ülkelerine ihracat ocak ayında geçen yıla göre yüzde 6 artış gösterdi.
 
Ocakta tarım ürünleri ihracatı yüzde 13.3, sanayi ihracatı yüzde 3 ve madencilik ihracatı da yüzde 45.8 oranında arttı. Söz konusu dönemde en yüksek ihracat artışı yüzde 200’le zeytin ve zeytinyağı sektöründe kaydedildi. İhracatı en fazla gerileyen sektöre ise yüzde 42 ile mücevher oldu.
 
Otomotiv sektörü ocak ayında da en yüksek ihracat rakamını gerçekleştirmekle birlikte, ihracatı geçen yılın altında kaldı. Geçen yıl ocak ayında 1 milyar 581milyon dolar olarak gerçekleşen otomotiv ihracatı bu yıl 1 milyar 491 milyon dolara geriledi. Sanayide mücevherli birlikte ihracatı gerileyen bir diğer sektör çelik oldu. Çelik ihracatı da geçen yıla göre yüzde 4.9 düşüşle 1 milyar 223 milyon dolara geriledi.
 
Otomotivin ardından ocak ayında en yüksek ihracatı gerçekleştiren hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatında da yüzde 14.6 oranında artış gözlendi.
TİM, ocak ayı ihracat verilerini Afyonkarahisar’da açıkladı. Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2013’ün dünyada ekonomik gidişat açısından olumlu sinyaller verdiğini, küresel ticarette yüzde 5-6 civarında büyüme beklendiğini ve mali piyasalar cephesinde iyimserliğin giderek arttığını kaydetti. Büyükekşi, Türk ihracatçılarının da dünyadaki büyüme ve dış ticaret artışından alacağı payı artırmak için çabalarının yoğunlaştıracağını söyledi.
 
Kur savaşlarına ikinci dalgaya dikkat
Artan rekabet koşullarının oyunun kurallarını da değiştirmeye başladığını ifade eden Mehmet Büyükekşi, kur savaşlarında başlaması beklenen ikinci dalgaya dikkat çekti. Büyükekşi, ABD, Çin, Avrupa Birliği ve Japonya’nın kur konusunda çok daha dikkatli davrandıklarını vurgu yaptı ve “Rekabetçi kur düzeyi, artık dünya ticaretinde var olmanın en önemli tamamlayıcı unsuru haline geldi. Artık ihracatçılarımızın rekabetçi kur konusunda neden bu kadar ısrarsı oldukları daha iyi anlaşılıyor” diye konuştu.
 
Türkiye’nin kalkınma, dış pazarlarda rekabet edebilmesi ve ihracatını daha hızlı artırabilmesi için beş unsurun gerekli olduğunu ifade eden Büyükekşi şöyle devam etti: “Birincisi siyasi istikrar, ikincisi ekonomik istikrar, üçüncüsü inovasyon, dördüncüsü inovasyon, beşincisi inovasyon. İnovasyon üretimden yatırıma, pazarlamadan yönetime, markalaşmadan tasarıma dek yaşamın her alanında başarının tek anahtarı.”
 
Aromatik bitkide büyük potansiyel var
 
[PAGE]
 
Aromatik bitkide büyük potansiyel var
TİM’in toplantısına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katıldı. Eroğlu buradaki konuşmasında, Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitkilerde büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, dünyada 100-150 milyar dolarlık bir pazarı bulunan bu alanda, Türkiye’nin de öne çıkabileceğini söyledi. Eroğlu, bu ürünlerin üretimi ve ihracatının artırılabilmesi için bakanlık olarak her türlü katkıyı ve desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.
 
Afyon’da ithalatın 5 katı ihracat yapılıyor
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Sertesen de konuşmasında, Afyon’un ihracatının ithalatı karşılama oranının yüzde 500 gibi rekor bir seviyede bulunduğunu ve ihracatını
her yıl büyük bir hızla artırdığını söyledi. Afyon’un özelikle mermer ihracatında büyük bir kaynağa sahip olduğuna işaret eden Sertesen, enerji dışında ithal girdisi bulunmayan bu sektöre yönelik olarak özel bir teşvik uygulanması gerektiğini kaydetti.
 
“En yüksek Ocak ayı ihracatını yaptık”
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Ocak ayında ihracatın 11 milyar 25 milyon dolara ulaştığını bildirdi. İhracatın şimdiye kadar Ocak ayları içinde ulaşılan en yüksek düzeye çıktığını belirten Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu başlangıçla, 2013 de ihracatta rekor kıracağımız bir yıl olacak” dedi. 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirilen ülke sayısının 27 olduğunu kaydeden Bakan Zafer Çağlayan, “İhracatımız son 10 yılda 4.2 katına yükseldi. Önümüzde 2023 sonu için 11 yılımız var. Biz bu 11 yılda ihracatımızı 3.3 katına çıkarmayı,
 
500 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. Bunu da inşallah yapacağız” değerlendirmesinde bulundu. AB ülkelerine ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artarak 4 milyar 844 milyon dolar seviyesine geldiğini kaydeden Çağlayan, AB’nin ihracattan aldığı payın yüzde 43,9 olduğunu söyledi. Bakan  Çağlayan, şu bilgileri verdi: “Geçen yıl bu oran yüzde 43.8’di.
 
Bu sene AB’de kötüye gidişin durmasını beklediğimizi birkaç aydan beri ifade ediyorum. İnşallah bu yıl AB’ye daha fazla mal ihraç edeceğiz.
Orta Doğu ülkelerine ihracatımız Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre binde 8 oranında artarak 2 milyar 44 milyon dolar oldu. Orta Doğu ülkelerinin ihracatımızdan aldığı pay yüzde 18,5 oldu. Afrika ülkelerine ihracatımız ise yüzde 15,9 oranında artarak 1 milyar 98 milyon dolara çıktı. Geçen yıl Ocak ayında yüzde 9,1 olan Afrika ülkelerinin payı bu yıl yüzde 10’a yükseldi.”