Ödemeler dengesi alarm veriyor

CHP'li Hamzaçebi, "Dış açığın finansmanındaki bozulmanın 2001 krizini hatırlatacak biçimde gerçekleştiği gözlenmektedir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 2014 Ocak ayı Ödemeler Dengesi Bilançosu'nun (ÖDB) alarm verdiğini iddia ederek, "Dış açığın finansmanındaki bozulmanın 2001 krizini hatırlatacak biçimde gerçekleştiği gözlenmektedir" dedi.

Hamzaçebi yaptığı açıklamada, 2014 Ocak ayı Ödemeler Dengesi Bilançosu'nda ekonomik açıdan endişe veren gerçekleşmelerin dikkat çektiğini belirterek, "Her ne kadar cari açık 2013 Ocak ayına göre yaklaşık 1 milyar dolar gerileme ile 4,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olsa da, dış açığın finansmanındaki bozulmanın 2001 krizini hatırlatacak biçimde gerçekleştiği gözlenmektedir" dedi.

Hamzaçebi şu değerlendirmelerde bulundu:

"2014 Ocak ayında 4,8 milyar dolar düzeyindeki cari açığın 2,2 milyar doları, kaynağı belirsiz döviz girişine işaret eden net hata ve noksan kaleminden, 2,6 milyar doları ise sermaye ve finans hesabından karşılanmış görülmektedir.
Neticede Türkiye’den net 3,1 milyar dolar net sermaye çıkışı gerçekleşmiş, cari açığın finansmanı için MB resmi rezervlerinden 5,8 milyar dolar kullanılmıştır (yani rezervler bir ayda bu tutarda erimiştir).
Sermaye çıkışları bakımından portföy yatırımlarında (DİBS) anlamlı bir değişiklik gerçekleşmemiş, doğrudan yatırımlar yaklaşık 1 milyar dolar olarak gerçekleşmiş, buna karşılık Diğer Yatırımlar kaleminden (ticari krediler, krediler ve döviz hesaplarını göstermektedir) 4,1 milyar dolar tutarında çıkış gerçekleşmiştir. (neti: 4,1-1=3,1 milyar dolar)"

Aylık sermaye çıkışının 2001 yılı Şubat ayındaki 3,4 milyar dolarlık çıkıştan beri en yüksek değerine ulaştığını ifade eden Hamzaçebi, şöyle dedi:

"2013 Aralık ve 2014 Ocak aylarının toplamında (iki ayda) MB’nin rezerv kaybı 9,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir (Aralık 3,7+ Ocak 5,8). Şüphesiz bu tutarda rezerv erimesinin bir nedeni faiz artırımında, anlamsız bir inatlaşma nedeniyle geç kalınmış olmasıdır.
Söz konusu rakamlar, Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan’ın beyanatlarının aksine Türkiye’den ciddi bir sermaye çıkışı gerçekleştiğini, bu durumun MB rezervlerini hızla erittiğini ve mevcut ekonomik ve artan siyasi istikrarsızlık koşulları altında bu eğilimin sürmesi halinde (yapılan olağanüstü faiz artırımına rağmen) dövizde hızlı bir yükseliş dalgasının beklenmesi gerektiğini ima etmektedir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir