ODTÜ BİLTİR'den yerli otomobile teknik destek

ODTÜ-BİLTİR Başkanı Prof. Dr. Mustafa İlhan Gökler mevcut laboratuarları ve gelişmiş insan kaynağı ile yerli otomobil geliştirilmesi için her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özüm ÖRS

ANKARA - Türkiye'nin yerli marka otomobil üretmesinin gündemde olduğu bugünlerde, sanayiciye bir destek de ODTÜ- BİLTİR'den (Bilgisayar Destekli Tasarım, İmalat ve Robotik Araştırma ve Uygulama Merkezi) geldi. Yerli sanayinin gerek endüstriyel tasarım, gerek çarpışma testleri, gerekse tüketicilerin ürünü kullanırken karşılaşabileceği zorluklar ile ilgili merkezden faydalanabileceğini ifade eden ODTÜ-BİLTİR Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa İlhan Gökler, "BİLTİR, yerli otomobil geliştirilmesinde mevcut laboratuarları ve gelişmiş insan kaynağı ile her türlü yardıma hazır" dedi.   
Merkezin otomotiv, savunma sanayi ve endüstriyel tasarım olmak üzere 3 alanda faaliyet gösterdiğini dile getiren Gökler, endüstriyel tasarım- üretim birimi, ürün kullanımı test birimi, otomotiv endüstriyel tasarım birimi ve taşıt güvenliği birimi ile sanayiciye birçok açıdan destek olabileceklerini ifade etti. 

'Yurtdışı testler para ve zaman kaybı'
Hasarsız Çarpışma Test Laboratuarı'nın Türkiye'de bu alandaki ilk laboratuarı olduğunun altını çizen Gökler, bu laboratuar ile otomotiv sanayine Ar-Ge çalışmalarında test ve mühendislik hizmetinin sunulduğunu dile getirdi. Kazalarda sıfır ölüm hedefine ulaşabilmek için taşıt güvenliği testlerinin yapıldığını kaydeden Gökler, önden çarpma, arkadan çarpma, emniyet kemeri testi, çocuk koltuğu testi, ambulans testleri gibi birçok testin araçtakilerin güvenliğinin sağlanması ve yaralanmaların minimum seviyeye indirilebilmesi için yapılabildiğini belirtti. En kısa zamanda, gerçek çarpışma testleri de gerçekleştirmeyi hedeflediklerini bildiren Gökler, çarpışma testlerinin yurt dışında yaptırılmasının para ve zaman kaybına yol açtığına dikkat çekti. 

'İhtiyaç duyulan bilgi birikimi bizde mevcut'
Yerli sanayinin; gerek endüstriyel tasarım, gerek çarpışma testleri, gerekse tüketicilerin ürünü kullanırken karşılaşabileceği zorluklar ile ilgili ODTÜ- BİLTİR'den yararlanabileceğinin altını çizen Gökler, "Yerli otomobil konusunda da yardıma hazırız. İhtiyaç duyulan olanaklar ve bilgi birikimine sahip insan kaynağı bizde mevcut. Disiplinler arası yapısıyla, yerli otomobil geliştirilmesinde de mevcut laboratuarları ve gelişmiş insan kaynağı ile BİLTİR, her türlü yardıma hazırdır" dedi.
 
Hasarsız Çarpışma testleri nasıl yapılıyor?
2 bin 400 metrekare kapalı alanı bulunan ODTÜ-BİLTİR Merkezi Taşıt Güvenliği Birimi Hasarsız Çarpışma Test Laboratuarında kızaklı test sistemi üzerinde çarpışmanın benzetimi fiziki olarak gerçekleştiriliyor. Çarpışma anında aracın çeşitli noktalarının, sürücü ve yolcular ile aracın içindeki parçaların ne tür yükler altında kaldıkları, deformasyona uğrayıp uğramadıkları ve nasıl yer değiştirdiği gözlemlenebiliyor. Ayrıca çarpışma anında yolcuların savrulmaları, hava yastıklarının açılması, emniyet kemerlerinin yük altındaki davranışları da izlenebiliyor. Testler sırasında saniyede bin ila 4 bin kare çekim yapabilen ve yer çekimi ivmesinin yüz katı ivmelenmeye dayanabilen hızlı kameraların kullanıldığı belirtilirken, algılayıcılar aracılığıyla testlerden istenilen verilerin toplanması için testlerde insanların tipik niteliklerini temsil eden farklı ağırlık ve vücut boyutlarındaki test mankenlerinin kullanıldığı dile getirildi.