OECD: Türkiye'de büyüme yavaşlayacak

OECD, Türkiye'de büyümenin bu yıl yavaşlamasını, gelecek yıldan itibaren ise toparlanmasını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OECD, Türkiye'de GSYH büyüme oranının bu yıl yüzde 3'ün altına yavaşlamasını, ancak 2018'e kadar kademeli şekilde yüzde 3,75 civarına toparlanmasını beklediğini bildirdi.

OECD bugün yayınladığı Global Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye ekonomisinin 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve Suriye'deki askeri operasyonun etkisiyle jeopolitik ters rüzgarlar ve istikrarsız siyasi şartlarla karşı karşıya olmaya devam ettiğini belirtti.

"Belirsizlikler yüksek, ancak mali, ihtiyati ve parasal politikamar destekleyici ve 2016 sonlarından itibaren hanehalkı tümetimini ateşleyecek" değerlendirmesini yapan OECD, işletme yatırımları için yeni ve cömert teşviklernin ortaya konduğunu, ancak yatırımların şu ana kadar bastırılmış kalmaya devam ettiğini de vurguladı. Özel sektör yatırımlarının toparlanmasını bekleyen OECD, "Yatırımlarda toparlanma için yüksek öncelikli yapısal ve kurumsal reformlarla güvenin yeniden tesis edilmesi önemli" dedi.

Ekim ayı ortasında yayınlanan 2017-2019 dönemi için Orta Vadeli Ekonomik Programı'nın memnuniyet yaratan altyapı yatırımlarını duyurduğunu belirten OECD, büyük altyapı projelerinin planlama, satın alma ve mali yönetimleri konusunda şeffaf ve entegre bir çerçevenin maliyetleri azaltacağını ve daha büyüme dosti harcama için alan yaratacağını vurguladı.

OECD raporunda Türkiye için 2016, 2017 ve 2018 büyüme tahminlerini yüzde 2,9, 3,3 ve 3,8 olarak ortaya koyarken, enflasyon beklentilerini ise 7,9, 7,7 ve 7,3 olarak duyurdu.

İşsizlik oranlarının 2016, 2017 ve 2018'de yüzde 10,6-10,7-10,7 olacağını öngören OECD, cari işlemler açığı tanminlerini de yüzde 4,6-4,7-4,5 olarak ortaya koydu.

Bu konularda ilginizi çekebilir