Okan Tekstil'in banka hesabı bloke edildi

Şirketin sermaye artırım hesabına İcra Müdürlüğü'nden gelen bir yazı ile bloke konuldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Okan Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş, sermaye artırım prosedürleri devam ederken, şirketin sermaye artırım hesabının bulunduğu Denizbank A.Ş Avrupa Kurumsal Şubesi yetkililerince, İstanbul 14. İcra Müdürlüğü'nden gelen bir yazı ile hesaba 7 milyon 343 bin 928,03 lira haciz gönderilerek bloke konulduğunun bildirildiği belirtildi.

Okan Tekstil'in Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, Okan Tekstil'in 1990 yılından bu yana hisse senetleri borsada işlem gören, bağımsız denetime tabi, halka açık bir şirket olduğu hatırlatıldı.

Şirketin 16 Temmuz 2009 tarihinde sermayesini 18 milyon liradan 36 milyon liraya çıkarmak için sermaye artırımı işlemlerine başladığı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sermaye artırım prosedürleri devam ederken, 31 Ağustos 2009 günü sermaye artırım hesabımızın bulunduğu Denizbank A.Ş. Avrupa Kurumsal Şubesi yetkililerince, İstanbul 14.İcra Müdürlüğü'nden gelen bir yazı ile hesabımıza 7.343.928,03 lira haciz gönderilerek bloke konulduğu bildirilmiştir. Konunun açıklığa kavuşturulması maksadıyla, ivedilikle İstanbul 14. İcra Müdürlüğü nezdinde icra dosyası tetkik edilmiştir.

Şirketimizce yapılan incelemeler sonucunda; söz konusu haczin RCT Varlık Yönetim A.Ş tarafından gönderildiği, RCT Varlık Yönetim A.Ş'ye ise alacağın TMSF tarafından devir ve temlik edildiği, Okan Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş tüzel kişiliğinin, daha önceki tarihlerde Okan Grubunun kullanmış olduğu bazı krediler dolayısıyla müteselsil kefil sıfatıyla yükümlü iken, 24 Şubat 2005 tarihinde ilgili merci ile imzalamış olduğu bir protokol ile halka açık durumdaki şirketin, gerçek aktif/pasif işleme dayanmayan bir yöntemle müşterek  borçlu ve müteselsil kefil şeklinde borçlu haline getirildiği anlaşılmıştır. Ancak söz konusu borç tutarı, 2005 yılında görev yapan yönetim kurulu üyeleri olan Mehmet Okan, M. Aykut Kayralı, Ender Kaftancıoğlu, Abdulkadir Cesur ve Davut Öğüt tarafından şirket muhasebe kayıtlarına yansıtılmamış, mali tablo ve dip notlarında gösterilmemiş ve gerekli özel durum açıklaması yapılmamıştır."

"Hiçbir bilgi yer almıyor"

Açıklamada, 22 Ağustos 2008 tarihli özel durum açıklamalarında da belirtildiği gibi İhlas Madencilik A.Ş'nin, Okan Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş,'nin yüzde 15,4517'lik hissesini satın aldığı, satın alma sırasında bağımsız denetimden geçen 30 Haziran 2008 tarihli mali tablolar üzerinden inceleme yapıldığı belirtilerek, 30 Haziran 2008 tarihli bağımsız denetim raporunda ve aynı tarihli mali tablolarda söz konusu borç tutarına ilişkin hiçbir bilginin yer almadığına işaret edildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"29 Ağustos 2008 tarihinde seçilen yönetim kurulumuzdan da, bu durum gizlenmiştir. Gizlenen bu durum nedeniyle, yeni muttali olduğumuz bu haciz borç ve icra dosyası kapsamı ile yönetim kurulumuz da, aldatılmış veya en azından yanıltılmış ve gizlenmiş bilgiler ile karşılaşmış olmanın üzüntüsü içindedir. Çünkü, 24 Şubat 2005 tarihinde bir protokol imzalandığı hususu, 29 Ağustos 2008 tarihinden önce görev yapan yönetim kurulu üyeleri olan Mehmet Okan, Abdülkadir Cesur, Emin Şaman, Mehmet Filik ve Ayşe Demir tarafından gizlenmiş, şirketin 29 Ağustos 2008 tarihinde seçilen yeni yönetim kuruluna ve şirket denetçisine de ilgili borca ilişkin bilgi verilmemiştir.

Hatta bu bilginin tarafımıza karşı gizlendiği gibi, kamu otoritelerinden de gizlendiği anlaşılmaktadır. İMKB Günlük Bülteninde 31 Mayıs 2006 tarihinde yayınlanan Borsa Başkanlığının Duyurusundan ve 2 Mayıs 2008 tarihinde yayınlanan SPK yazısından anlaşılacağı üzere; şirket nezdinde yapılan incelemelerde de bu bilginin hem SPK uzmanlarına hem de İMKB uzmanlarına verilmediği ortaya çıkmaktadır. Ayrıca ilgili borç protokolüne ilişkin olarak, RCT Varlık Yönetim A.Ş tarafından da şirketimizin 29 Ağustos 2008 ve 27 Mayıs 2009 tarihindeki genel kurulunda seçilen yönetim kurulu üyelerine herhangi bir bildirim yapılmamıştır."

"Avukatların bilgisi yok"

Açıklamada, 29 Ağustos'ta yönetime seçilen üyelerin, şirket davalarını takip için daha önceki yönetim tarafından görevlendirilen avukatlardan takip ettikleri dosyalar hakkındaki son durumları talep ettikleri ifade edilerek, Üsküdar 2. Noterliği kanalıyla cevap veren avukatların, verdikleri cevabi yazıda yukarıda ifade edilen borç protokolüne ve bu protokole ilişkin icra dosyası hakkında bilgi vermediklerine işaret edildi.

Açıklamada, şu görüşler yer aldı:

"Bu itibarla, borcun oluştuğu ve TMSF ile protokol yapıldığı tarih olan 5 Şubat 2005 tarihinden, yönetim kurulu üyesi seçildiğimiz döneme kadar görev yapan şirketin eski yönetim kurulu üyeleri ile denetçileri hakkında gerekli tüm hukuki işlemler en kısa zamanda başlatılacaktır.

RCT Varlık Yönetim A.Ş tarafından şirketimizden haciz yoluyla alınan söz konusu tutarın; Okan Holding A.Ş ve buna sebebiyet verenler ile şirketin eski yönetim kurulu üyelerinden tahsili için gerekli hukuki çalışmalar da yine en kısa zamanda başlatılacaktır."

Okan Tekstil hisse senedinin sırası, Borsa Başkanlığınca şirketten ek açıklama istenilmesi nedeniyle geçici olarak işleme kapatıldı.