BARSELONA - İki yıl önce Vodafone'un tüm dünyadaki operasyonlarına inovasyon üretmek üzere "Küresel inovasyon Merkezi" seçilen Oksijen Ar-Ge, Vodafone Grubu'nun Silikon Vadisi'nde 2011 Eylül ayında kurduğu Ar-Ge üssü Vodafone xone ile stratejik işbirliğine imza attı. Oksijen ve Vodafone xone, Ar-Ge alanındaki tecrübelerini birleştirerek ortak projelere imza atacak.
Oksijen Ar-Ge ile Vodafone'un Silikon Vadisi'ndeki Ar-Ge merkezi Vodafone xone arasındaki stratejik işbirliği, Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi 2013'te Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ve Vodafone Grubu Kuzey Avrupa Bölgesi CEO'su Philipp Humm'un katılımlarıyla duyuruldu. İşbirliği kapsamında Vodafone Xone ile Oksijen arasında "knowhow" transferinin dahil olduğu çok sayıda ortak proje gerçekleştirilecek. Eylül 2011'de Vodafone'un Silikon Vadisi'ndeki ilk tam entegre mobil Ar-Ge merkezi olarak kurulan xone, start-up şirketler, girişimciler ve girişim sermayesi firmalarıyla işbirliği yaparak, start-up'lara ihtiyaç duydukları tüm teknolojik altyapı ve desteği sunuyor. xone'un ofisi bir kuluçka merkezi olarak aynı anda 25'e kadar şirkete çalışma alanı sunuyor; teknoloji yarışmaları, konferanslar gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor; ürün geliştiricilere Vodafone'un 2G, 3G ve LTE altyapısını kullanarak ürünlerini test etme imkanı sunuyor. xone aynı zamanda Vodafone Ventures kanalıyla start-up'lara finansal destekte bulunuyor.
Bakandan destek
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Ülkemizdeki Ar-Ge faaliyetlerini her platformda destekliyoruz. Bu kapsamda Vodafone'nun Ar-Ge Merkezi Oksijen'in de çalışmalarından hep memnuniyet duyduk. Ülkemizin yetiştirdiği mühendislerin dünyanın en büyük teknoloji üssü olarak bilinen Silikon Vadisi'ne teknoloji ve inovasyon ihraç eder hale gelmesi elbette bizleri gururlandırır. Bu nedenle Vodafone Türkiye'nin Ar-Ge üssü Oksijen'i tebrik ediyor ve Xone ile işbirliğinin hayırlara vesile olmasını diliyorum." Vodafone Grubu Kuzey Avrupa Bölgesi CEO'su Philipp Humm da Vodafone Xone'un yaratıcı fikirlerin konseptten ürüne dönüşümünü sağlamak ve Vodafone'un geniş global ağında hayata geçirerek abonelerinin hizmetine sunmak amacıyla faaliyet gösterdiğini söyledi. Xone'un, şirketlere iş modellerine uygun tarifeler, mühendislik ürünleri, test ve konumlanma teknolojisi sağladığını belirten Humm, "Start-up'lara ihtiyaç duydukları tüm teknolojik altyapı ve desteği sunuyor. Yeni girişimlere, bir girişim sermayesi şirketi olan Vodafone Ventures kanalıyla ortak olup, bu yolla tüketicilerin hayatına dokunan, gündelik ihtiyaçlarına çözümler sunan ve hayatlarına değer katan platform ve fikirlere yatırım yapıyor. Vodafone'un yerleşik olduğu 30'u aşkın ülkede 403 milyon Vodafone abonesi için yeni teknolojileri, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda üretiyor" dedi.
Oksijen 403 milyon için proje üretiyor
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da Ar-Ge alanında önemli bir istihdam sağladıklarını belirterek şunları söyledi: "Oksijen Ar-Ge, yılda ortalama 400 proje geliştiren, Türkiye'den yurtdışına teknoloji ihraç eden, ülkemizin yüz akı şirketlerinden biri. Oksijen bugün Vodafone Grubu'nun 30'u aşkın ülkedeki 403 milyon abonesi için teknoloji üreten bir teknoloji üssü. Oksijen'in başarısını şimdi de dünyada Ar-Ge ve inovasyon denince akla gelen ilk yer olan Silikon Vadisi'ne taşıyoruz. Oksijen ve Xone entelektüel sermayelerini birleştirerek birlikte teknoloji geliştirecek, testler yapacak ve geleceğin teknolojilerinin altına birlikte imza atacak. Bu işbirliği ile Vodafone Xone ile Oksijen arasında 'know-how' transferinin dahil olduğu pek çok ortak proje gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz."
Oksijen Ar-Ge'nin geliştirdiği çözümler
• Türkiye'nin ilk hibrit tarife modeli - "Vodafone Hesabını Bilen Tarife", Şubat 2012
• Türkçe karakterlerin uluslararası GSM standartlarına eklenmesi ve SMS'lerin etkin kullanımı, Mart 2008
• Ortadoğu ve Doğu Avrupa'daki ilk "Ring Back Tone" uygulaması, Aralık 2004
• Avrupa'daki ilk "Mobile Video Streaming" uygulaması, Ocak 2003
• Dünyadaki üçüncü, Türkiye'deki ilk "MMSC" çözümü, Temmuz 2002
• Avrupa'daki ve Türkiye'deki ilk "Ses Tanımalı Mobil Servisler", Temmuz 2002
• Dünyanın ilk "OSA/Parlay Tabanlı IN Platformu", Nisan 2002