Okul ve kırtasiye malzemelerine sıkı takip

Ağustosta riskli bulunarak numune alınan 17 bin 25 okul kıyafeti, ayakkabı ve kırtasiye ürününden 6 bin 772 adedi güvenli bulunurken, 192 adet güvensiz, 718 adet teknik düzenlemeye aykırı ürün tespit edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ağustosta riskli bulunarak numune alınan 17 bin 25 okul kıyafeti, ayakkabı ve kırtasiye ürününden 6 bin 772'sinin güvenli bulunduğu, 192'sinin güvensiz, 718'inin teknik düzenlemeye aykırı olduğunun tespit edildiği, 9 bin 343 ürünle ilgili analizlerin ise devam ettiği bildirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, 2011'de yayımlanan “Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ” ile Türkiye'de ilk defa tekstil, kırtasiye, çocuk bakım ürünleri ve mobilya gibi ürünlerde tehlikeli kimyasalların kullanımına kısıtlama getirildiği ve bugüne kadar bunun takibinin yapıldığı anımsatıldı. 

Bu yıl güncellenen mevzuat kapsamında ürünlerde yeni kimyasalların kısıtlanması ve tekstil, ayakkabı etiketlerinin Bakanlık sorumluluğuna geçmesiyle denetimlerdeki etkinliğin arttığına dikkat çekilen açıklamada, 2011'den beri yapılan denetimlerde 2015 Ağustos ayı itibarıyla 10 bin 135 firmanın 3 milyon 300 bin 554 ürünün denetlendiği, güvensizlik tespit edilen 715 firmanın 79 bin 355 ürünüyle ilgili idari işlemlerin gerçekleştirildiği, güvensizlik tespit edilen firmalara toplam 4 milyon 70 bin 212 lira para cezası uygulandığı ifade edildi.

2015 yılı eğitim ve öğretim yılının yaklaşması nedeniyle özellikle kırtasiye ürünleri, okul kıyafetleri ve ayakkabıları ile çocukların kullanabileceği her türlü takı, aksesuar gibi ürünlere ilişkin denetimlerin ağustosta başladığı ve halen 81 ilde devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, okul kıyafetlerinin yeni kimyasalların yürürlüğe girmesiyle azo boyar madde dışında nikel, kadmiyum, nonil fenoller, perflorooktan sülfanatlar, kalaylı organik bileşikler yönünden denetlendiği, tekstil etiketlerinin tüketiciyi yanıltıcı bilgiler içermemesi için elyaf analizlerinin doğruluğunun kontrol edildiği kaydedildi.

Ayakkabılarda kimyasal maddelerin yanı sıra ayakkabıyı oluşturan malzemeleri gösteren etiketlerin kontrol edilmeye başlandığı vurgulanan açıklamada, "Kırtasiye ürünleri, okul ve büro malzemeleri azo boyar, fitalat, ağır metaller ve kadmiyum yönünden incelenmektedir. Özellikle çocukların son dönemlerde sıklıkla kullandığı renkli bileklikler, tokalar, cep telefonu kılıfları, mouse padleri denetim kapsamına alınmıştır. Bakanlığımız çocuklarımızın sağlığına zarar verebilecek her türlü ürünü 'güvensiz ürüne sıfır tolerans' sloganıyla kontrol altına almış bulunmaktadır. Bakanlığımızın denetimlerinin aralıksız devam etmesinin yanı sıra üretici, ithalatçı ve dağıtıcıları bilgilendirme faaliyetlerinin sonucu olarak yeni kimyasalların mevzuatlara alınmasına rağmen denetim sonuçlarındaki güvensizlik oranları her geçen gün azalmaktadır" denildi.

Ağustosta riskli bulunarak numune alınan 17 bin 25 okul kıyafeti, ayakkabı ve kırtasiye ürününden 6 bin 772'si güvenli bulunurken, 192'sinin güvensiz, 718'inin teknik düzenlemeye aykırı ürün tespit edildiği, 9 bin 343 ürünle ilgili analizlerin devam ettiği kaydedildi.

Bu ay itibarıyla Türkiye genelinde denetimlerin aralıksız olarak titizlikle sürdürüldüğü belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir