Olaylara 'hasar minimizasyonu' ile yaklaşıyoruz

Bakan Ekren, Türkiye'nin ekonomide bölgesel aktör olmaktan çok küresel aktör olmaya aday olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Küresel finansal krizden etkilenmeme ihtimalinin söz konusu olmadığını söyleyen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, "Etkilenmemekten daha çok 'hasar minimizasyonu' dediğimiz yeni bir kavramla olaylara yaklaşıyoruz. Küresel finansal krizden krizden hem finans hem de reel sektörün etkilenme yön ve şeklinde hasar minimizasyonunu sağlamayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katıldığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 5. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren'in başkanlığında toplandı.

Ekren, burada yaptığı konuşmada, şuradan beklentisinin, kendi ulusal ekonomik yapı ve ilişkiler zincirinin içinde her sektörün ve her bölgenin ihtiyaçlarını net bir şekilde belirleyerek aynı şeyleri yapmaktan daha çok farklı şeyleri yaparak ve koordineli olarak Türkiye'nin büyüme, istihdam ve ihracatını artırmak yönünde çalışma yapmak olacağını söyledi.

Nazım Ekren, hem istişarenin hem koordinasyonun birlikte düşünüldüğü, yetkin bir özel sektör, kaliteli bürokrasi, şeffaf piyasalar, iyi dizayn edilmiş düzenleme ve denetleme yaptırım süreçlerinin şekillendirdiği yönetilebilir piyasa ekonomisinin yeni dönemde çok önemli olduğunu kaydetti. Ekren, özellikle kriz ortamında Türkiye'nin alması gereken pozisyonu belirlerken birkaç önemli bloğun birbirinden ayrılması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Yeni mimari arayışta Türkiye'nin pozisyonunu düşünmeliyiz"

"Türkiye ekonomisi 2007 yılı sonu itibariyle 650 milyar dolarlık büyüklükteki bir ekonomi. Dünyanın 17'ncisi ve Avrupa'nın da 6'ncısı. Dolayısıyla böyle bir ekonomi bölgesel aktör olmaktan çok şu anda küresel aktör olmaya aday ve o çerçevede de uluslararası finansal ve ticaret bakımından küresel sistemle entegre olmuş bir ekonomidir. Böyle bakıldığında küresel finansal krizden etkilenmeme ihtimali söz konusu değildir. Etkilenmemekten daha çok 'hasar minimizasyonu' dediğimiz yeni bir kavramla olaylara yaklaşıyoruz. Dolayısıyla birinci blok Türkiye'nin küresel finansal krizden hem finans sektörü bakımından hem de reel sektör bakımından etkilenme yön ve şeklinde hasar minimizasyonunu sağlamak olmalıdır."

Küresel kriz ortamında kısa dönemli yangının söndürülmesine yönelik eylemlerin son derece önemli olduğunu ifade eden Ekren, "Özellikle G-20 toplantısında bütün ülkelerin de kendilerine özgü bir ekonomik ve finansal mimarinin tartışıldığı bir ortamda Türkiye kesinlikle mimarinin tartışıldığı, değerlendirildiği süreçte ekonomik güç olarak yerinde durmalıdır. Bununla ilgili özel bir çalışma grubu oluşturup yeni mimari arayışlarında Türkiye'nin pozisyonunun ne olacağını, oluşacak yeni kurumlarda yeni sistemde nerede bulunacağı konusunda düşünmeliyiz" dedi.