OLEYİS anlaştı, Çelebi: Örgütlenme önemli düzeye taşındı

DİSK'e bağlı Otel Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası (OLEYİS) ile Adana HiltonSA oteli işvereni arasında anlaşma sağlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ADANA - DİSK'e bağlı Otel Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası (OLEYİS) ile Adana HiltonSA oteli işvereni arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, HiltonSA Otelinde düzenlediği basın toplantısında, bir yıldır devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine geçtiğimiz günlerde iş yerine yasal prosedür gereği grev kararı astıklarını anımsattı.

Küresel mali krizin yaşandığı günlerde toplu sözleşme yapmanın çok zor olduğunu, ancak bunları aştıklarını anlatan Çelebi, şunları söyledi:

"Buradaki standartlar belirli bir düzeyde iyileşti. Burada önemli bir başlangıç yaptık. Örgütlenme süreci önemli bir düzeye taşınmıştır. Toplu iş sözleşmesinde ciddi adımlar atıldı. Bu yıl ortalama yüzde 8 olarak gerçekleşen zam, iyileştirmelerle gelecek yıl yüzde 15 seviyelerine ulaşmaktadır. Ayrıca, çalışanların geleceği açısından çok önemli düzenlemeler gerçekleştirdik."

Grevin amaç değil araç olduğunu vurgulayan Çelebi, "Biz aracı en son kullanma süreci olarak sağlayan örgütüz. O nedenle amacımız belli. Sözleşmenin bir uzlaşı ile bitiyor olması bizim için sevindirici" dedi.

Turizmin sektörünün Türkiye için çok önemli olduğunu anlatan Süleyman Çelebi, şunları söyledi:

"Yalnız bir iki otelde sendikanın olması bu sorunu çözmez. Yine bu nitelikte üretimde bulunan haksız rekabet yaratan, sendikasız, sigortasız işçi çalıştıran oteller için de bir örgütlenme mücadelesini sürdürmeliyiz. Buradaki sözleşme büyük bir adım olmuştur, hem Hilton adına hem de buradaki örgütlülük adına. Bu bir başlangıçtır, İzmir'deki toplu sözleşmede de benzer sıkıntılar yaşandı. Adana'da anlaşma sağlanmasıyla İzmir'in de sözleşmesi tamamlanmış oldu. Bu yetmez turizm sektöründeki diğer otellerde de örgütlülüğü sağlamalıyız."

Adana ve Mersin Hiltonsa Genel Müdürü Linda Griffin ise Adana HiltonSA'da ilk toplu sözleşme görüşmelerine bir yıl önce başladıklarını ve sonuçlandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Griffin, misafirlerin Adana HiltonSA'da görmeye alışık oldukları muhteşem hizmeti devam edeceklerini ifade etti.

"Zamlar geri çekilsin"

DİSK Genel Başkanı Çelebi, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, küresel mali krizin Türkiye'ye yansımalarına dikkati çekerek, Adana'da bazı fabrikaların üretimi durdurmaya bazılarının da istihdam azaltma aşamasına geldiğini bildirdi. Kriz dolayısıyla ağır bedeller ödediklerini anlatan Süleyman Çelebi, şunları söyledi:

"Biz, ayrım yapmadan 29 Kasımda Ankara'da bu krizden etkilenen herkesin katılacağı, zamların geri alınması konusunda, işsizliği ve yoksuzluğa karşı demokrasi temelli bir miting yapacağız. Yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz. Şu anda işçiler, çalışanlar ve köylüler bu zamların altında ezilirken yeni zamlara katlanacak noktada değiller. Bu konuda tüm kesimler bu zamların geri alınmasını istiyor. Ciddi anlamda işsizlik ve yoksulluk sorunu var. İşsizlik ve yoksulluğa karşı toplumun duyarlığının yansıtılması konusunda elimizden geleni yapacağız ve zamların geri alınması için mücadele edeceğiz."

DİSK Genel Başkanı Çelebi, çözüm önerisi olarak, şunları söyledi:

"İyileştirme yapılmadan kriz aşılamaz. Öncelikle Türkiye sanayisinin, memurlar, kamu çalışanları, emekliler ve tüm çalışanların koşullarının iyileştirilmesi gerekir. Türkiye'nin büyümeye ihtiyacı var, büyümesi için de arz-talep dengesinin daha etkin olması gerekir. İşsizlik sigortasında biriken paranın doğru kullanılması gerekli. Ayrıca şu anda reel büyümeyi hedefleyen düzenleme yapılmalı. Tüm bunlar yapıldığında, kriz en hafif şekilde atlatılabilir. Krizi fırsat bilerek bunun bedeli çalışanlara, köylüye, esnafa ödettirilirse biz susmayız. Biz örgütlü, örgütsüz tüm insanların taleplerini dile getiriyoruz."