”Olumlu gidişin sürmesini bekliyoruz”

Sanayi Bakanı Ergün, hükümet olarak aldıkları tedbirlerin üretime etkilerinin görülmeye başlandığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2009 Mayıs ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirirken, hükümet olarak aldıkları tedbirlerin üretime etkilerinin görülmeye başlandığını belirtti ve olumlu gidişin sürmesini beklediklerini ifade etti.

Bakan Ergün yaptığı yazılı açıklamada, imalat sanayinde kapasite kullanım oranının Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre 12 puan azalarak yüzde 70,4 seviyesine indiğine, ancak bir önceki aya göre 3,6 puan artarak son 6 ay itibariyle en yüksek düzeye ulaştığına işaret etti.

Şubat ayında en düşük seviyesine gelen kapasite kullanım oranında son 3 ayda ise 6,6 puanlık artış yaşandığını ifade eden Ergün, bu tablonun ortaya çıkmasında hükümetin aldığı tedbirlerin ve vergi indirimleri sonucunda stokları eriyen sektörün tekrar üretime geçmesinin önemli rol oynadığını kaydetti.

Bu gelişmelerin kapasite kullanım oranlarında iyileşmenin başladığını ortaya koyduğunu vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:

"İşyerlerinde 2009 yılı Mayıs ayı üretim miktarı bir önceki aya göre yüzde 7,6, satış miktarı da yüzde 6,4 oranında artış göstermiştir. Önümüzdeki ay bu oranlardaki artış eğiliminin sürmesini öngörmekteyiz.

Kapasite kullanım oranlarındaki iyileşme, sanayi üretimindeki artış eğiliminin de ciddi göstergesidir. Kapasite kullanım oranındaki Mayıs ayı verileri, Türkiye ekonomisinde iç talepte yaşanan canlanmayı göstermektedir. Ancak, iç talepteki canlanmayla birlikte dış talepteki canlanma da aynı ölçüde önemlidir. Yaşanan küresel finans krizinin etkisiyle dünya çapında bir talep daralması gözlenmektedir. Dolayısıyla dış talepte ciddi bir toparlanma olmadan iç talepte beliren canlanma etkisi sınırlı düzeyde kalabilir."

Bakan Ergün, önümüzdeki süreçte hızlı bir yükseliş beklemenin de doğru olmayacağını ancak, alınan ve yeri geldiğinde alınacak tedbirlerin, özellikle de yeni teşvik sisteminin hayata geçmesiyle birlikte gerçekleşecek ekonomik gelişmelerin üretime olumlu yansıyacağını belirtti.

Mevsimsel etki nedeniyle Haziran ayında da bu orandaki artış eğiliminin süreceğini tahmin ettiklerini belirten Ergün, "Kapasite kullanım oranları Mayıs ayı verileri, sanayi üretim endeksinden önce açıklandığından Mayıs ayı sanayi üretim endeksinin de yükselmesini bekliyoruz. Bu rakamlar, ekonomide yavaş da olsa toparlanmanın başladığını ortaya koymaktadır" dedi.