Öncelik Maliye'de değil, Para Politikası'nda

Ekonomist Mahfi Eğilmez, blogunda yayınladığı makalesinde para politikasının neden maliye politikalarına tercih edildiğini yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İSTANBUL - Eğilmez, blogunda yayınladığı "Para Politikası Niçin Maliye Politikasına Tercih Ediliyor?" başlıklı yazısında, merkez bankasına yapılan tüm eleştirilere rağmen neden maliye politikasına geçilmeyip, para politikasına devam edildiğinin yanıtlarını verdi. 
 
Buna göre maliye politikaları izleyebilmek için aralarında Maliye Bakanlığı ve Gümrük Bakanlığı'nın da bulunduğu birçok kurumun, eşgüdümle ve mevzuatta gerekli değişiklikleri yaparak çalışması gerekiyor. Bu da süreçleri uzatırken, bir yandan da artan vergiler vb. gibi nedenlerle hükümetlerin yıpranmasına neden oluyor. 
 
Para politikası ise bağımsız olan merkez bankası tarafından, hükümete danışma gereği dahi duyulmadan hızla uygulanabiliyor. Kararlar banka tarafından verildiği için hükümetleri yıpratma ihtimali de bulunmuyor. Para politikaları düşük maliyetli, kolay, etkisi hızlı ve esnek oldukları için tercih ediliyor. Öte yandan maliye politikalarının da para politikalarını destekler nitelikte olmaları önem taşıyor. 
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir