Organize perakende cirosu değişmedi

AMPD Perakende Endeksi temmuz ayı sonuçlarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Perakende Endeksi temmuz ayı sonuçlarına göre, organize perakendenin cirosu temmuzda haziran ayına göre değişmedi. 

AMPD'den yapılan yazılı açıklamaya göre, organize perakendede 2008 yılı temmuz ayında cirolar 2007 yılı temmuz ayına göre yüzde 5'lik bir artış kaydetti. 

Yıllık olarak bakıldığında ise Ağustos 2007-Temmuz 2008 toplam cirosunun Ağustos 2006-Temmuz 2007 toplam cirosuna göre yüzde 12 artış gösterdi. 

Açıklamaya göre, olumsuz makro ekonomik durum ve tahminlere rağmen organize perakendede cirolar son yedi ayda yüzde 10'luk bir artış sağladı. Aynı dönemde tüketici güven endeksi ise yüzde 31 düştü. 

 

Metre kare başına cirolarda düşüş

Gıda perakendesi bir önceki aya göre cirosunu yüzde 7 artırırken, gıda dışında yine bir önceki aya göre yüzde 10'luk bir azalma oldu. Gıda sektörü yılın 7 ayında cirosunu yüzde 9 oranında artırırken, gıda dışı perakende 7 aylık süre içinde yüzde 13'lük artış sağladı. 

Toplam metre kare artışı haziran ayına göre yüzde 1 artış gösterdi. Yılın ilk 7 ayının sonunda toplam metre karede yüzde 10'luk bir artış oldu ve geçtiğimiz yılın Temmuz ayına göre yüzde 24'lük artış kaydedildi. 

Gıda ve gıda dışında bir önceki aya göre aynı oranda metre kare artışı gerçekleşti. Son 7 ay baz alındığında gıda dışındaki metre kare artış oranı gıdaya göre yüzde 2'lik artışa sahip iken, son bir yılda gıda dışı perakende sektöründe daha fazla yatırım gerçekleşti ve geçen sene aynı döneme göre yüzde 35'lik bir metre kare artışı oldu. 

Metre kare başına ciroların son 12 aylık değişimine bakıldığında, sektörün genelinde yüzde 6'lık bir düşüş gerçekleşti. 

Gıda ve gıda dışında metre kare başına ciro endekslerine bakıldığında, temmuz ayında metre karede yüzde 1, cirolarda yüzde 7'lik artış gözlemlenen gıda perakendesinde yüzde 6'lık bir artış gerçekleşti. Metre karelerin yüzde 1 arttığı, ciroların yüzde 10 düştüğü gıda dışı perakendede metre kare başına cirolar yüzde 10 düştü. 

 

Temmuzda sepet küçüldü

Sektörde son bir ayda yüzde 1'lik bir istihdam artışı gerçekleşti. Toplam istihdam, son 7 ayda yüzde 6 artarken, toplam istihdamın son 12 aylık artışı ise yüzde 19 olarak gerçekleşti. 

Organize perakendedeki fiş sayısında hazirana göre temmuz ayında yüzde 4'lük bir artış gerçekleşti. Cironun sabit kaldığı görüldüğünde, haziran ayına göre temmuz ayında alışveriş sepetinin küçüldüğü gözlendi. 

Son bir yıllık döneme bakıldığında da ciro artışı oranının üstünde seyreden fiş sayısındaki artış oranı, alışveriş sepetinin genel olarak son 12 ay boyunca küçüldüğünü gösterdi. 

Son 7 ay boyunca fiş sayıları yüzde 18 artarken, bu oran cironun ortalama yedi aylık artışının üstünde gerçekleşti. Temmuz ayında toplamda 55 milyon 348 bin fiş kesilirken, son 12 ay boyunca fiş sayısındaki artış oranı yüzde 16 oldu. 

Açıklamaya göre, gıda ve gıda dışı fiş artış oranlarına bakıldığında, gıdanın yüzde 5'lik artış yaşadığı görüldü. Gıda dışı perakendede ciroların yüzde 10'luk düşüşüne karşın, fişlerin yüzde 2'lik artışının nedenlerinden birinin, geçtiğimiz yıllarda ağustos aylarında başlayan indirimlerin bu yıl temmuz ayında başlaması olduğu kaydedildi.